Jahimehed peavad toimetama rebaste ja kährikute päid veterinaarkeskusesse novembrist märtsini, teatas Võrumaa veterinaarkeskuse juhataja Inge Saavo, kirjutab Võrumaa Teataja.

Pärast vaktsineerimise alustamist on kährikute arvukus tõusnud ja sageli teevad nad loodusele kahju, hävitades eelkõige maapinnal pesitsevate lindude mune ja poegi.

Üle kogu Eesti kogutakse kokku 3478 rebase- ja kährikupead ning tehakse tuhat vereproovi. Kontrolli käigus uuritakse, kas uluk on vaktsiinipalakest söönud. Palad sisaldavad markerina tetratsükliini, mis ladestub loomade hammastesse. Võru maakonnas tehakse 53 vereproovi ja nende abil kontrollitakse, kas loomades on tekkinud marutaudi vastu piisavalt antikehi. Uuringu tulemused selguvad aprilliks.

Eelmisel aastal uuriti Võrumaal 23 marutaudikahtlusega looma, kuid surmatõbe ei diagnoositud neist ühelgi. Mujal Eestis diagnoositi kaks marutaudis veist, üks kährik ja üks mäger. Tunamullu leiti 114 marutaudis looma. Tänavu on avastatud üks marutõves lammas Raplamaal..