Eesti president Toomas Hendrik Ilves tunnustas tänavu veebruaris Sadayuki Sakakibarat Eesti-Jaapani suhete tugevdamise eest.

Eelmisel aastal oli Sakakibara Euroopa kultuuripealinnade Jaapani-poolse partneri eesistuja.

Hoolimata keerulisest aastast, millele vajutas oma traagilise pitseri 11. märtsi Kirde-Jaapani ohvriterohke suurõnnetus, leiti võimalusi kõigiks kavandatud Eesti-Jaapani kultuuriprojektideks, sealhulgas Jaapani katastroofipiirkonna noortekooride laulureisiks Eestisse.

Toivo Tasa toonitas Eesti saatkonnas Tokios ordenit üle andes Sakakibara oskust arvestada inimlikku mõõdet Jaapani ja Eesti suhetes 2011. aastal.

„Oli ju külaskäik Eestisse Jaapani noortele, kes olid tsunamis kaotanud lähedasi ja tuttavaid, ühtaegu osaks pikast tagasiteest tavapärasesse maailma,“ lausus Tasa.

Autasu eest tänades rõhutas Sakakibara Eesti ja Jaapani inimeste vaheliste tugevate sidemete olulisust raskel 2011. aastal katsumustest ülesaamisel.

„Niisugusel erakorralisel ajal sõlmitud sidemed on tugevad ja koostöö Eestiga kõigi seniste ning tulevaste partnerite toetusel jätkub – tänane autasu on autasu meile kõigile,“ sõnas Sakakibara.

Jaapani asevälisminister Masato Kitera väljendas oma sõnavõtus rahulolu Jaapani-Eesti suhete tugevnemise üle. Kitera märkis, et Jaapani ja Eesti väga head suhted aitavad kaasa ka Jaapani ja Euroopa Liidu suhete tugevnemisele.