"Me ei tea kõiki asju," lausus Tamkivi, kelle sõnul on esmalt vaja Krossi enda käest selgitust, "miks üks riik teda väga ei taha ja teine riik teda kangesti tahaks kätte saada". "Jutte on igasugusid ja spekulatsioone on liiga palju saanud, aga on vaja selgust saada, mis tegelikult on."

Reformierakonna riigikogu fraktsioon koguneb järgmisel nädalal. Juba homseks on kavandatud Reformierakonna juhatuse koosolek. Tamkivi sõnul tuleb Krossi küsimus seal kindlasti arutlusele, kuid tema teada ei ole Krossi selgitusi jagama kutsustud.

"Kui juhatus koguneb, siis see teema on möödapääsmatu, sest nii mitmedki juhatuse liikmed on selle teema tõstatanud," rääkis Tamkivi, kelle sõnul pole aga fraktsioon ega erakonna juhatus ülekuulaja rollis.

Krossi värvikas taust pole Tamkivi sõnul erakonna probleem, vaid Krossi enda probleem. "Krossi enda huvi on erakonna sees asju selgitada," sõnas Tamkivi ja andis Krossile soovituse, et ta võiks mõelda kasvõi sellele, et erakonna listi selgitustega kiri saata.

Küsimusele, kas Tamkivi peab võimalikuks, et erakond Krossi oma nimekirjast välja arvab, vastas Tamkivi: "Igasugu asjad on võimalikud, aga enne tuleb kõik eelnevad sammud ära astuda, sest praegu on kõik spekulatsioonid."

Tamkivi tahaks enda sõnul teada, miks kaks suurriiki Krossiga nii käituvad - Venemaa on kuulutanud Krossi tagaotsitavaks ja USA andnud talle sissesõidukeelu. "Võib-olla ei olegi asi nii hull kui eemalt praegu paistab," avaldas Tamkivi lootust.

Tamkivi sõnul ei jää Reformierakond sellest nõrgemaks ega saa tugevamaks, kui üks liige juurde tuli. "Inimene astus erakonda, meil on umbes 13 000 liiget, osa neist astub sisse, osa välja. See on lahtine protsess ja pole väga keeruline," kõneles Tamkivi. "Nii nagu ta astus sisse, võib ta sealt ka välja astuda."

Küll aga tuleks Krossil selleks, et erakonnas pikemalt edasi olla, üritada oma värvikat tausta selgitada.

Tamkivi sõnul omas pikaaegne Eesti peaminister nüüdne Euroopa Komisjoni volinik Andrus Ansip ligipääsu riigisaladustele igasugusel tasandil, mistõttu peab Tamkivi võimalikuks, et Ansip teab Krossi taustast ja minevikust rohkem, kui teised erakonnaliikmed, kuid ei pea seda teistele avaldama, kui dokumentidel on vastavad märked peal.

Tänases Eesti Päevalehes ütles Andrus Ansip, et kõike, mida talle on Krossi kohta räägitud, pole tal voli edasi rääkida. Ansipi hinnangul on aga Krossil kõrgema juhtiva koha saamine välistatud seni kuni tema probleem pole lahendust saanud.

Krossi isik on Reformierakonnas kirgi kütnud alates 31. oktoobrist, mil ta IRList Reformierakonda üle hüppa ja kõigest mõne üksiku Reformierakonna liikme teadmisel vastu võeti.

Ajakirjanduses on viimastel päevadel räägitud, et Reformierakonna juhatuses on Krossi isiku suhtes väga selgelt erinevad arvamused.

Peaminister Taavi Rõivast peetakse erakonna juhina üheks Krossi erakonda kutsujatest. Keit Pentus-Rosimannus ilmselt toetab Krossi. Avalikult on oma vastuseis Krossile tunnistanud Valdo Randpere, kuid kuuldavasti on Krossi vastu ka Laine Randjärv, Kaja Kallas ja Rein Lang.