"Mõte viia eestlased Antarktikasse tekkis tegelikult venelastega, kellel on välja pakkuda ekspeditsiooniks sobiv laev," märkis poliitiku karjääriga Jaanus Raidal, kes juhib hetkel mittetulundusühing Esto AG'd. Viimane on vabatahtlike organisatsioon, mis teostabki kurioosseid ideid. "Eestlased ei ole ju niimoodi Antarktikas
käinud, niiet see oleks täitsa äge mõte!"

Raidali tahab Antarktikasse viia umbes viiskümmend eestlast. Sõit ise kestab tema sõnul ühtekokku kuu aega.
"Venelased soovitasid sõita Cape Town'ist, Aafrikast, kus ootab meid ees laev, mis viib meid otse sihtpunkti," ütles ta, "Kui Tallinnast minna, siis läheb muidugi kauem. Umbes kaks kuud."

Raidali sõnul on plaan hetkel alles algusstaadiumis ning kõik täpsem pannakase paika lähiajal. Sõidu hinnaks on 4000 eurot ning selle sees on ka meelelahutus laeval.

"Muidu lähevad inimesed ju hulluks, kui laeval midagi ei toimu," põhjendas ta, "Ja eks rohke rumm aitab ka tormisel merel hakkama saada."

Raidal teab, et venelased on taolist ekspedistiooni korraldanud ka varem ning saavad sellega suurepäraselt hakkama. Pealegi aitaks see parandada Eesti ja Venemaa vahelisi sõprussidemeid. Esto AG püüabki tema sõnul tegeleda projektidega, millesse kaasatakse venelasi kui meie naabreid ja sõpru.

"Antarktika on tegelikult üks äge koht, kuhu iga päev ei saagi. Ma usun, et sellest saab väga toreda reisi!"

Raidali sõnul plaanitakse maailma äärele minna järgmise aasta jaanuaris kui lõuanpoolkeral on parasjagu suvi. "Muidu pole mõtet sinna minna, siis külmub seal nina ära," naljatles ta.

Eestiga seotud inimesed on tegelikult Antarktikat vallutanud varemgi.
Balti-Saksa meresõitja Fabian Gottlieb von Bellingshausen, kes juhtis Antarktika ekspeditsiooni aastal 1819-1821 oli samuti pärit Saaremaalt. Ta oli üks kolmest esimesena Antarktikat näinud mehest üldse.