"Edgar Savisaare eest seisan nii täna kui homme. Ta on palju teinud, ta oli peaminister, linnapea, ta on poliitiliselt võimuliidust eristunud. Teda ei ole mõtet poliitiliselt maha matta. Olen rääkinud teistest asjadest: võtta vastu uus põhikiri, muuta juhtimist, olen ärgitanud noori inimesi võtma juhtimist, aga ei ole kiusamas," rõhutas Karilaid ETV saates "Kahekõne".

Karilaid kinnitas, et tema sõnadel Jüri Ratase esimeheks saamise teemal on kate, kuna ta rääkis alles täna hommikul sel teemal Ratasega.

Küsimusele, miks Karilaid 2015. aasta sügisel Keskerakonna esimehe valimistel siiski Edgar Savisaare eest seisis, vastas erakonna aseesimees, et sel hetkel oli palju inimlikke faktoreid. "Edgar Savisaar oli välja tulnud koomast, oli välja tulnud raskest haigusest. Süüdistused ja kahtlustused ei olnud rullunud sellesse faasi, kui nad täna on. Arvasin, et sel ajal pidigi kaitsma Savisaart," selgitas Karilaid, kelle sõnul tegid nad Savisaarega viljakat koostööd kooseluseaduse ja iseseisva kaitsevõime teemal.

Juhul, kui ma oleks [eelmisel aastal - toim] Jüri Ratasega nii põhjalikult vestelnud, siis oleks võib-olla juba Ratas täna Keskerakonna esimees.
Jaanus Karilaid

Karilaid andis mõista, et oleks juba eelmisel aastal teise poole valinud, kui ta oleks varem Jüri Ratasega nii põhjalikult rääkinud. "Juhul, kui ma oleks [eelmisel aastal - toim] Jüri Ratasega nii põhjalikult vestelnud, siis oleks võib-olla juba Ratas täna Keskerakonna esimees," tegi Karilaid jõulise avalduse ja lisas, et opositsioonis on tõsist vaeva nähtud.

Karilaiu sõnul läheb Keskerakond suure tõenäosusega valitsusse. "Kui me tahame minna valitsusee, peame tegema oma koduõue korda," vihjas ta Keskerakonna sisemistele probleemidele.

Karilaid kinnitas, et nägi isiklikult vaeva, et Ratas ei saaks olümpiakomitee presidendiks. "Ma ise olen lauatenniseliidu esimees. Meil läks nii hästi, et ta ei saanud [olümpiakomitee presidendiks - toim]," lausus Karilaid, märkides, et Ratas on jälle poliitikast vaimustunud.

Karilaid rõhutas, et Keskerakonna liikmed ning valijad soovivad, et poliitiline ning finantsliin oleks võimalikult puhas. "See on usalduse küsimus, et me saaksime minna Stenbocki majja."

Seal on erakonna esimehe, peasekretäri emotsionaalne portree. See on nende kirjaoskus, nende poliitiline tase. Need olid armsakesed, ma ei ole kuidagi solvatud.
Jaanus Karilaid Kesknädala kriitikast

Keskerakonna väljaandes Kesknädal ilmunud Karilaiu suhtes kriitilisi artikleid ta pahaks ei pane, nimetades neid emotsionaalseteks arvamuslugudeks. "Seal on erakonna esimehe, erakonna peasekretäri emotsionaalne portree tihtipeale, mis vastu peegeldub. Ma ei paneks seda pahaks. See on nende kirjaoskus, nende poliitiline tase. Minu arvates olid need kirjatükid armsakesed, ma ei ole kuidagi solvatud," ütles Karilaid, kelle arvates tuleb garantiikirjad nii Kesknädala toimetusele kui erakonnaliikmetele lahti seletada.

"Need ei ole lihtsalt paberid, neil on rahaline väärtus," sõnas Karilaid, kelle sõnul valitseb Keskerakonnas usalduskriis, kuna garantiikirjadest olid teadlikud vaid käputäis juhatuse liikmeid. "Ma pean seda suureks juhtimisveaks."

Edgar Savisaar on Karilaiu hinnangul Keskerakonna esimees nii kaua, kui seda tahavad erakonna liikmed. Ta kutsus üles korraldama uut kongressi. "Kongress on pidupäev. Kongress otsustab, kes on meie juht, kes on meie juhatuses. Mina arvan, et Jüri Ratas on valmis võtma peaministri rolli endale."

Karilaid: lõime koos Sven Mikseriga Tallinna klubi

Praeguse Keskerakonna aseesimehe kutsus 1997. aastal erakonda tolleaegne lähiajaloo dotsent Ants Ruusmann. "Saime tuttavaks ülikooli seinte vahel ja siis ta avastas, et ühel noormehel on natuke rohkem poliitikahuvi."

Karilaiu sõnul ei läinud ta liiga noorelt poliitikasse, sest just noortel on võitlusvaimu ja tahet midagi muuta. "Keskerakond jäi mulle silma, kus ma juba tol ajal märkasin, et ollakse viiekesi ühe vastu. Nägin ebaõiglust. Oli ka tugev keskklassi filosoofia. Keskerakond võitles ebaõigluse vastu ja teised erakonnad olid armukadedad," rääkis Karilaid.

Karjäärile tol ajal ei mõeldud ning töökohti ei pakutud. Karilaid meenutas, kuidas ta Sven Mikseriga Tallinna klubi lõi ning kuidas Mikserist noortekogu esimees ning temast sekretär sai. "Tema oli eeskujuks hea väitlusvõime ja tugeva taustaga," tunnustas Karilaid.

Keskerakonna aseesimees ei osanud kommenteerida väidet, et teisitimõtlejaid on erakonnas taga kiusatud. "Poliitikas olemiseks on vaja visiooni ja maailmavaadet. Keskerakonnal on väga tugev sotsiaalne missioon. Mõte on maastikult korjata probleeme, saada võimule ja neid probleeme likvideerida," sõnas Karilaid, lisades, et masinavärgist väljakukkujate jaoks on see isiklik tragöödia.

Siiski tõdes Karilaid, et teda häiris see, kui inimesed vahetasid erakonda, nagu maailmavaade polekski oluline olnud. "Minu etteheide oli see, et kui tahate erakonda paremaks teha, teeme paremaks, kui tahate uut, siis tehke uus. Minu jaoks oli tohutu pettumus, et nad läksid [nt Ain Seppik - toim] Reformierakonda."