Mida tähendab Keskerakonnale see, et eile sai Edgar Savisaare asemel erakonna esimeheks Jüri Ratas?

See tähendab seda, et Keskerakond mängib senisest palju aktiivsemalt kaasa sisepoliitikas, mis puudutab just koalitsiooni ja opositsiooni vahekordi ja vastasseise. Ma olen ka varem öelnud, et vanad vastasseisud on nüüd ära kukkumas ja uued on tekkimas. Kas see tähendab Reformierakonna isoleerimist või midagi muud, seda näitab aeg.

Palju on olnud juttu, et Edgar Savisaar moodustab eraldi nimekirja, mille kaudu valimistel osalema hakkab. Yana toom on öelnud, et ta soovib, et erakond jääks ühtseks, kuid kõik on siiski lahtine ning sõltub sellest, mida Savisaar otsustab ja kuidas temaga käitutakse? Kui suur on võimalus, et erakond ja riigikogu fraktsioon lõheneb?

Ma arvan, et need suurimad emotsioonid on nüüd mööda läinud. ma olen täna küll täis sellist optimismi ja julgen väita, et fraktsioon jätkab ühtsena. Ja see on muidugi erakonna uue esimehe ülesanne tegeleda ühelt poolt Stenbocki majaga ja teiselt poolt hoida oma rivi sirge.

Ehk siis eilne juhatuse koosolek tundus rahumeelne ja ühtne?

Konsensuslik, ühtegi vastuhäält ei olnud. Kõik otsused võeti vastu üksmeelselt, mis on alguse kohta hea märk.

Praegu ringleb palju spekulatsioone, et koalitsioon muutub ning on näha, et ka valitsuses on ärev aeg. Kui tõenäoliseks peate, et valitsus jätkab vanaviisi või on reaalne ka valitsuse vahetus?

Vanaviisi enam jätkata ei ole võimalik. Sellise tööõhkkonnaga ei ole võimalik võtta Eestile kasulikke otsuseid vastu. Igal juhul muutused tulevad. Kas need muutused on suuremat sorti ja kuidas need välja näevad, ma arvan, et lähiaeg annab arutust. Ma arvan, et Taavi Rõivase peaministriaeg on ümber saanud. Nüüd on küsimus, kuidas ja kui kiiresti seda vormistada.

Kas keegi on ka eile või täna teie jutul käinud, et uurida võimalusi uue koalitsiooni loomiseks või soovinud kuidagi muudmoodi rohkem koostööd teha?

Keskerakonnal on olnud erinevate erakondadega läbirääkimisi viimased kuu-poolteist väga tihedalt. Eile oli ka tervitussõnavõttudes näha, et nelja erakonnaga, kes tulid meile külla, oleme pidevalt ja süsteemselt suhelnud, ja sellega, keda ei olnud, ehk Reformierakond, on olnud kõige külmemad suhted juba pikemat aega.

Loen sellest välja, et eelistate koalitsioonipartneritena pigem sotsiaaldemokraate ja IRL-i.

Me eelistame sotsiaaldemokraatidega koostööd igal juhul. Poliitikas on rumal see, kes välistab. Kuna Reformierakond on seda välistamiskultuuri toonud ja on näha, et nad pigem lõikavad sellega endale sõrme, siis meie ei välista, aga igal juhul meie jaoks on viimane variant Reformierakond.