Enne avatud uste päeva teatati, et pärast külaliste lahkumist toimub Hundisilmal ka puhastav riitus, et talu kapo läbiotsimise tõttu sinna tunginud halbadest energiatest puhastada, ja seejärel pühitsetakse talu ka uuesti sisse.

Jaani koguduse õpetaja Jaan Tammsalu rääkis Delfile, et tegu oli kirikuõpetajate jaoks tavapärase kodu sisseõnnistamise talitusega. "Selle kohta on nii palju imelikke lauseid olnud ajakirjanduses, küll puhastusriitused ja maagilised riitused, aga see on kodu õnnistamise talitus, mida kirikuõpetajad teevad pidevalt," kinnitas Tammsalu, kes ise käib kodudes sama talitust läbi viimas vähemalt korra kuus. "Eriliseks teeb selle võib-olla ainult inimene, inimese olukord ja kaamerate hulk," märkis ta.

Tammsalu sõnul on kodu õnnistamise talitus kirjas ka kirikuõpetajate käsiraamatus ja sealse korra järgi ta talitusi läbi viibki. "Ma tegin seda täpselt selle korra järgi, nagu ma teen seda ka teistes kohtades. Uute kodude valmimisel ja igasuguste murede korral, kui inimesed ei saa rahu jne," sõnas Tammsalu.

Tõsi on, et vaimulikke kutsutakse kodusid sisse õnnistama kunagisega võrreldes üsna harva. "Ennevanasti kutsuti iga uue kodu valmimisel vaimulik seda kodu õnnistama. Nüüd on seda võib-olla katoliku ja õigeusu liinis rohkem, luterlikus kirikus võib-olla natuke vähem, aga ikkagi seda on jäänud vähemaks. Ja vahel on päris tore, kui kas või selliste ürituste läbi mõni inimene ka mõtlema hakkab, et äkki oleks tema kodu üle ka vaja õnnistust paluda," lausus Tammsalu.

EELK Tallinna Jaani koguduse esimees Peeter Grossberg ütles Delfile, et ta pole Hundisilmal läbi viidud talitusega täpselt kursis, kuid kinnitas, et kodude puhastustalitusi ja sisseõnnistamisi tuleb ikka ette, kuigi tänapäeval üsna harva. "See ei ole sage, aga selliseid asju tuleb ette," nentis Grossberg.

Eile Hundisilmale kohale läinud Jaan Tammsalu ütles talu õnnistamisele eelnenud kõnes, et Eestis pole pühakoda, kus Savisaare eest poleks palvetatud, kui talle tänavu rasked ajad saabusid. Tammsalu rõhutas, et kodu pole koht, kus tunda hirmu, ja ka Hundisilma talu elanikud peavad end seal hubaselt ja turvaliselt tundma.

Siin Jaan Tammsalu kõne täismahus:

"Edgar Savisaar. Sa oled palunud, et ma tuleks ja paluks õnnistust Sinu kodu üle. Sa olid imestunud ja tänulik, kui ma ütlesin, et tulen. Ma ei saanud keelduda. Nii, nagu ei saa keelduda notar ja arst, ei saa keelduda ka vaimulik, kui teda kutsutakse ja palutakse, et ta tooks lohutust, rahu, rõõmu, paluks õnnistust. Ja pealekauba tean ma seda, et põrgus on esimesed arad ja need, kellel pole olnud armastust.

Sina imestasid ja olid tänulik. Minagi olen korduvalt imestunud ja olnud Sulle tänulik. Sa oled olnud juht, kes ei ole häbenenud ega kartnud teha head kirikutele, aidata ehitada uusi pühakodasid ja vanu korda teha. Sa ei ole häbenenud tulla ka armulauale, ütelda vaimulikele ja kogudustele sõnu, milles on headust ja tänulikkust. Läbi aastakümnete oled Sa olnud üks väga vähestest juhtidest, kes on pea alati üritustel, kus oleme olnud koos ja kus olen kõnelenud, leidnud võimaluse tulla mind tänama.

Kuid meenutan täna veel üht väga kummalist eelmise aasta 3. märtsi päeva. Sa olid saanud kirja ühelt Kallaveres elanud mehelt. See mees kurtis, et tal on oma elektrilise ratastooliga väga raske Tallinnas liikuda ja lisas, et ta tahaks tulla ilma häbi tundmata oma kodukirikusse – Jaani kirikusse, aga ta ei saa. 21 minutit pärast selle kirja väljasaatmist saatsid Sina mulle selle kirja edasi ja teatasid, et Sa tahaksid Jaani kiriku ette lasta ehitada kaldtee, kui minul midagi selle vastu ei ole. Hämmastav oli see, kui kiirelt Sa selle mureliku kirjale reageerisid. Kummaline oli see, et selle Kallavere mehe nimi oli ka Edgar. Sealt sai alguse Jaani kiriku ette väga korraliku statsionaarse ratastoolitee tegemise planeerimine.

Siis tuli selle aasta veebruari lõpp ja ühel pühapäeva hommikul kiirustasid Sa siitsamast Hundisilma kodust Jaani kirikusse, et kinkida meie kirikule linna ja riigi lipud. Sa ütlesid kogudusele oma kõnes, et aastakümneid on selles kirikus valitsenud vaimsus, sellest leitud mõtteselgus ja hingeabi on sidemeks, et siia sisse astuda ning sageli ka seotuks jääda. Seejärel tulid Sinu jaoks ränkrasked ajad – võitlus ellujäämise nimel. Usun, et Eestimaal ei ole pühakoda, kus ei oleks palvetatud siis, kui arstid võitlesid Sinu elu eest.

Vabaduse väljakule, Jaani kiriku ette, sai valmis korralik ja kaunis ratastoolitee ning iga inimene, kes jõuab kiriku peaukseni, saab sealt nüüd ka sisse. See, kuidas ja kui kiiresti Sa kord, poolteist aastat tagasi, reageerisid ühe ratastoolis oleva kurva mehe palvele ja palju muudki, mida Sinust tean, on mind hämmastanud. Me kõik oleme teinud elus ka vigu, aga on oluline, et me ei kaotaks inimlikkust ja julgust, soojust ja armastust.

Rahu olgu sellele kojale ja neile, kes siin elavad. Alustame kodu õnnistamist Jumala Isa ja Poja ja Püha Vaimu nimel. Aamen.

Jumal on loonud selle maailma meie jaoks ja jagab meile ikka seda, mida me oma elus vajame. Jumal on Sulle, Edgar Savisaar, kinkinud selle kodu. Täna me täname Jumalat, kõige hea andjat, ja paneme tähele Tema sõna. Me palume õnnistust sellele kodule ja neile, kes siin elavad.

Pühakiri ütleb:
Hõisake Issandale, kõik ilmamaad!
Teenige Issandat rõõmuga, tulge Tema palge ette hõiskamisega!
Teadke, et Issand on Jumal!
Tema on meid teinud ja Tema omad me oleme, sest Issand on hea, Tema heldus kestab igavesti ja Tema ustavus põlvest põlve.
Kes Kõigekõrgema kaitse all elab
ja alati Kõigeväelise varju all viibib,
see ütleb Issandale: „Sina oled mu varjupaik ja mu kindel mäelinnus, mu Jumal, kelle peale ma loodan!”
Oma tiivasulgedega kaitseb Ta sind
ja Tema tiibade all sa leiad varju;
Tema tõde on kilp ja kaitsevall.
Sest Sina, Issand, oled mu varjupaik!
Kõigekõrgema oled sina, mu hing, võtnud oma eluasemeks.

Palvetagem. Kõigeväeline igavene Jumal, kingi meile oma ligioleku armu. Tule meie keskele siia paika, nendesse hoonetesse, sellesse hoovi ja uuenda meid oma õnnistusega. Seda palume Kristuse, meie Issanda läbi.

Kuulake veel pühakirja lugemisi:

Püha Paulus kirjutab Roomlastele: Vennaarmastuses olge üksteise vastu hellad, vastastikuses austuses jõudke üksteisest ette! Teenige Issandat tüdimatu innuga ja vaimult tulisena! Olge rõõmsad lootuses,
Vastupidavad viletsuses, püsivad palves! Abistage pühasid nende puuduses, püüdke olla külalislahked! Õnnistage oma tagakiusajaid, õnnistage ja ärge needke! Rõõmustage rõõmsatega, nutke nutjatega! Olge omavahel üksmeelsed! Ärge mõtelge kõrgilt, vaid laske end tõmmata madalate hulka! Ärge olge endi meelest targad! Ärge tasuge kellelegi kurja kurjaga, hoolitsege selle eest,
mis on hea kõigi inimeste silmis! Kui võimalik, niipalju kui oleneb teist, pidage rahu kõigi inimestega!

Jeesus ütleb: Igaüks nüüd, kes neid mu sõnu kuuleb ja nende järgi teeb, sarnaneb aruka mehega, kes ehitas oma maja kaljule. Ja sadas paduvihma ja tulid veevood ja puhusid tuuled ning sööstsid vastu seda maja, aga see ei varisenud, sest see oli rajatud kaljule.

Palvetagem.
Issand, kus kaks või kolm on Sinu nimel koos, oled Sa tõotanud olla nende keskel. Issand, meie Looja ja Õnnistegija, Sinult tuleb kõik, mis meil on. Me kiidame Sind Sinu andide ja ligioleku eest meie elus.
Aita meid, et me neid õigesti kasutame. Õnnista † seda kodu ja lase kõigil, kes siin elavad ja käivad,
tunda end hubaselt, turvaliselt ja üksteisele olulistena. Tee see paigaks, kus Sinu Sõna juhib siin tehtud otsuseid, sõnu ja tegusid armastuses ja üksteise austuses; Tule nendesse hoonetesse rõõmu ja rahu külalisena.
Vaata armastusega kõigi peale, kes Sinule loodavad.
Õnnista † seda kodu. Muuda see rahulikuks puhkuse, kristliku elu paigaks. Hoia seda kodu † ja kõiki kodusid murede keskel. Ava siin elavate süda teiste häda jaoks. Me Issand Jeesus Kristus, Sina tuled igal ajal heameelega meie kotta, kui me Sind kutsume ja palume. Too siia kodusse rahu, rõõmu ja õnnistust. Murra siin leiba ja jää alati meie juurde; ja Jeesuse Kristuse, meie Issanda nimel meie palume üheskoos, nii nagu Sina oled õppetanud:
Meie Isa, kes Sa oled taevas. Pühitsetud olgu Sinu nimi. Sinu riik tulgu. Sinu tahtmine sündigu nagu taevas, nõnda ka maa peal.
Meie igapäevast leiba anna meile tänapäev. Ja anna meile andeks meie võlad, nagu meiegi andeks anname oma võlglastele. Ja ära saada meid kiusatusse, vaid päästa meid ära kurjast. Sest Sinu päralt on riik ja vägi ja au igavesti. Aamen.

Rahu ja õnnistus hingaku selle paiga ja selle elanike üle.

Issand õnnistagu sind ja hoidku sind!
Issand lasku oma pale paista sinu peale ja olgu sulle armuline!
Issand tõstku oma pale sinu üle ja andku sulle rahu!

(Seejärel suunduti talu tubadesse ja õpetaja palus õnnistust ka nende üle.)