Jaak Jõerüüt nentis Delfile, et kui ta juba parlamendi erakonna kutsel presidendivalimiste teemal esinema läheb, siis peab ta arvestama kõigi võimalustega, ehk teisisõnu – ta on valmis presidendiks kandideerima.

Presidendivalimiste kampaania seis hetkel Jõerüüdi hinnangul kuigivõrd segane ei ole. „Asi on väga lihtne. Me oleme kõik Eesti kodanikud. Kõikidel on võimalik lugeda, mis seadus ütleb presidendivalimise korra kohta,” viitas Jõerüüt presidendi valimise seadusele, mille järgi saab kandidaate esitada kõige varem neli päeva enne esimest hääletusvooru riigikogus.

„Teisest küljest, ükskõik, kas on inimesed parlamendierakondade liikmed või valitsuse liikmed või ükskõik millisel muul tegevusalal, inimesed tahaksid ja nad tajuvad ju, et nad tahaksid natukene rohkem teada, mis saama hakkab. Seal on vastuolu seadusega, mis las ta nüüd olla sellisena nagu ta on praegu, keegi ei hakka ju enne valimisi midagi kibekiiresti muutma, see oleks vale. Aga selline inimlik ootus ja seadus on kerges vastuolus ja sellepärast proovitaksegi aru saada, mis hakkab toimuma ja kellega. Tegelikult on olukord täitsa inimlikult lihtne.”

Jõerüüt sõnas, et arusaamise soov on tema hinnangul täiesti loomulik, aga ametlik kandideerimine saab tulla alles siis, kui keegi on konkreetselt 21 häälega kandidaadiks esitatud.

Siiski oleks Jõerüüdi hinnangul täiesti loomulik, et kandidaadid esitataks varem, nii et nad saaksid ka debatti pidada. „Muudatusi võiks teha küll, aga mitte kampaania eel, vaid pigem siis, kui üks otsus on tehtud ja on rahulikum aeg – siis tulevad need muudatused rohkem kaalutletult ja on vähem emotsionaalsed,” lisas Jõerüüt.

Samuti on võimaliku kandidaadina kõlanud Urmas Paeti nimi, kelle situatsioon pole aga nii klaar, kuna ta on üks võimalik lisandus Reformierakonna kandidaatide sekka. „Mul ei ole praegu palju öelda selle kohta,” lausus Paet, kelle sõnul peab Reformierakond tegema otsuse, kuidas edasi minnakse. „Selge, et presidendivalimiste mõttes mitte keegi ise oma kandidatuuri tegelikult üles seada ei saa.”