Milliseid mõtteid tekitab Nukuteatri ümber toimuv?

Meelis Pai on end viimase kümne aasta jooksul näidanud äärmiselt võimeka ja aruka juhina. See, mis on kunagisest väikesest nukuteatrist saanud - tõesti rahvusvaheline ja rahvusvaheliselt tunnustatud nukukunstikeskus - on teoks saanud suuresti tänu Pai energiale ja ettevõtlikkusele.
Konkreetset hetkelist rahalist seisu ei oska ma kuidagi kommenteerida, mul ei ole lihtsalt neid andmeid.

Kas Meelis Pai võiks jätkata ka edaspidi nukuteatri juhina?

Teatrist jaanuaris lahkunud (seoses segadusega lavastuse „Puhh“ ümber – toim) kunstiline juht Vahur Keller on ka seal majas kasvanud. Pai-Kelleri duo oli kunstilises ning ka majanduslikus osas üks kõige tõsiselt võetavam tulevikulootus.

Keller pidi lahkuma seoses selle Puhhi looga ja kui Pai ka nüüd lahkub, siis… Ma ei näe, et Eestis oleks praegu inimesi, kes suudaksid neid sellisel tasemel asendada. Loomulikult, igale poole kellegi leiab, kuid mina seoks kindlasti Nukuteatri tulevikunägemuse Kelleri ja Paiga.

Kas ajakirjandusse jõudnud info põhjal maksab Nukuteatri tuleviku pärast muret tunda?

Praegu jääb küll mulje selline. Nõukogus tehakse tavaliselt muudatusi selleks, et muuta teatri juhtkonda. Nõukogu muutmine jätab eriti imeliku mulje, kuna SA NUKU nõukogu nimetati ametisse ju vaid kuu aega tagasi. Järelikult ei ole nõukogu liikmed ise saanud veel midagi ette võtta, miks peaks seal siis kohe midagi muutma? Seega tundub, et ministeeriumil on plaan nõukogu abil teatri juhtkonda muuta.

Nukuteatri töötajate avalikus kirjas minister Langile soovitakse, et asutuse nõukokku kaastaks rohkem teatritaustaga inimesi. Kas see on põhjendatud?

Mitmes teatris pole nõukogus ühtegi inimest, kes oleks teatritaustaga. See on sama probleem kui haiglate nõukogudes pole meditsiinitaustaga inimesi või Estonian Airis lennunduse taustaga inimesi. Mina ei saa sellest aru ei saa, kuidas see võimalik on. Asutust peaksid nõukogu kaudu juhtima ka need, kes vastavat ala jagavad. Ja see ei ole ainult Nukuteatri juhtum, vaid täiesti laialt levinud praktika ka mujal.

Kas Nukuteatri võiks majanduslikel või mingitel muudel kaalutlustel liita mõne teise asutusega?

Kindlasti mitte. Väike on ilus. Kultuuriasutuste liitmised ja ühendatud juhtkondade tegemised võtavad ära asutuse eripära. See väike administratiivne ressurss, mida ühendamise läbi kokku hoitaks, ei kaalu üles tunduvalt negatiivsemat tulemust, milleks on omapära kadumine.

Mida see näitab, et kultuuriministeerium otsustas Nukuteatris auditi teha? Kas seda võib pidada halvaks märgiks?

Nukuteatris on parasjagu lõppenud üleminek riiklikust asutusest sihtasutuseks. Audit on sellisel juhul põhimõtteliselt alati ette nähtud. Ei oska öelda, et audit oleks siinkohal midagi erakorralist.