11-st TTÜ kuratooriumi liikmest viis määrab ametisse valitsus haridus- ja teadusministri ettepanekul. Eile kuratooriumist lahkumise avalduse esitanud neli liiget – Sandor Liive, Robert Kitt, Toomas Luman ja Anneli Heinsoo – on kõik ministri valitud ja Aaviksoo rektoriks saamise poolt. Peale nende on ministri ettepanekul kuratooriumisse valitud Heiti Hääl, kes on aga Aaviksoo vastaste leeris. Aaviksoo on aga rektoriametisse kinnitamisest ühe hääle kaugusel.

Haridus- ja teadusministril Jürgen Ligil on hetkel aga õigus esitada täiesti uus kuni viie liikmeline ministeeriumipoolne nimekiri uutest kuratooriumi liikmetest. Selline nimekiri, milles Hääle nime ei ole. Kui minister uusi kuratooriumi liikmeid hoolega valib ja enne nende nimekirja panemist nende meelsust uurib, siis sellega on tal põhimõtteliselt võimalik otsustada Aaviksoo rektoriks saamine. Ligi on koalitsioonierakonnas, Aaviksoo kuulus alles hiljuti koalitsioonierakonda. Pole põhjust arvata, et valitsus Ligi pakutud nimekirja kinnitamata jätab.

Eile ütles Ligi, et konfliktsed inimesed tuleks kuratooriumist eemaldada. Kui Delfi täna tema käest Hääle saatuse kohta uuris, ei pidanud Ligi vajalikuks midagi lisada. „Mul ei ole eile öeldule midagi lisada. Minister ei ole siin peategelane, tema roll on esitada valitsusele kinnitamiseks kuni viie
kuratooriumi liikme nimed ja seda kavatsen ka teha,“ sõnas ta.

TTÜ juriidilise osakonna juhataja Laur Hiob kinnitas täna Delfile, et Ligil on õigus Hääl kuratooriumist välja arvata. „Minister võib teha ettepaneku Vabariigi Valitsusele otseselt sõltumata esitatud avaldustest ja ka Heiti Hääle kuratooriumi koosseisust välja arvata.“

Kui varasemast võib olla jäänud mulje, et kui Aaviksood 22. juuniks rektoriks ei kinnitata, siis jääb üle vaid ametisse nimetada rektori kohusetäitja, siis TTÜ juriidilise osakonna juhataja sõnul see nii ikkagi ei ole. „Valitud rektori kinnitamise lõpptähtaega ei ole seaduses sätestatud, on vaid miinimumtähtaeg - üks kuu valimisest, mille jooksul võib nõukogu teda vetostada.“ See tähtaeg on kukkunud, ülikooli nõukogu Aaviksoo kandidatuurile vetot ei pannud. Ülikooli rektori otsustab põhimõtteliselt minister.

Meenutamist väärib ka fakt, et ministeeriumi määratud kuratooriumi liikmete nimekirja, milles nüüd vastuvoolu ujumisega tähelepanu pälvinud Hääl figureerib, esitas viimati valitsusele praeguse ministri eelkäija Jevgeni Ossinovski, kelle läbisaamine praeguse ministriga pole samuti olnud probleemivaba.