Kui valitsus avastas kiiresti eskaleerunud koroonakriisis, et riigis on tõsine puudus isikukaitsevahenditest määras toonane eriolukorra juht ja peaminister Jüri Ratas riigihaldusminister Jaak Aabi kiiresti varusid täiendama.

Aab asus kohe tööle ja sõlmis suuremahulise isikukaitsevahendite tarnimise leppe Hiina ettevõttega Jiangxi Shunkang Pharmaceutical Group Co, mis läks maksma 10,5 miljonit eurot.

Erinevat kaupa telliti nii palju, et seda jätkuks kogu riigile kriisi ajal kasutamiseks terveks kuuks. Esialgu väljendati ka usku, et tellimus saab Hiinas valmis isegi paarikümne päevaga ja jõuab siis lennukitega Eestisse isikukaitsevahendite suurt puudust leevendama.

Saadi äsja kätte

Ent päris nii pole läinud. Praeguse seisuga on kogu tellitud kaubast veel ca pool Eesti suunas teel rääkis Delfile riigihaldusminister Aabi pressiesindaja Mihkel Lendok. Tema sõnul andis Hiina ettevõte viimase osa tellitud toodangust Eestisse tarnimiseks üle alles möödunud reedel.

„Viimane kaup sai meie valdusesse 5. juunil,“ rääkis Lendok asjade seisust tellimusega.

Koroonakriisi teraviku taandudes otsustas Aab aga ümber, et Hiinast jätkuvalt oodatavat tellimuse osa ei tooda enam Eestisse kalli lennutranspordiga vaid tarnitakse raudteed pidi. Nüüd kirjeldas riigihaldusministri esindaja, mis seis vagunite Eesti poole vuramisega on.

Rongiga Poolasse

„Kuna konteinereid on kokku ca 31 siis neid tuuakse mitmete rongidega. Juba on sõidus 10 konteinerit, mis asuvad hetkel Kasahstani pinnal. [Hiinast] alustas ka eile sõitu näiteks 4 konteinerit. Viimased pannakse teele järgmisel nädalal,“ kirjeldas Lendok hetkeolukorda.

Lendoki sõnul on rongide sihtkohaks Poola, kust konteinerid omakorda veokitega siis Eestisse tuuakse. „Eeldatavalt jõuavad viimased konteinerid Eestisse juuni lõpuks," ennustas ta.

Tuleb välja, et otsus loobuda Hiina tellimuse kohaletoimetamisel lennutranspordist raudtee kasuks viis omakorda tähtaegade pikenemiseni, sest sellega kaasnes palju paberimajandust.

Palju vormistamist

„Kogu raudteelogistika korraldamisel võttis esialgu oodatust rohkem aega peamiselt see, et algselt oli isikukaitsevahendite pakendamine ja dokumendid orienteeritud lennutranspordi vajaduste järgi. Seega tuli ümber vormistada kogu logistika, dokumentatsioon, erinevad dokumendid piirkondade kohta, mida kaup läbib jne,“ seletas Lendok.

Tema sõnul võib umbkaudu öelda, et hetkel on Eestisse ikka veel teel pool Aabi poolt Hiinast ostetud isikukaitsevahenditest. „Arvestades seda, et lennukitega toodi kõige vajalikumad ja ka kubatuurilt väiksemad IKV-d, on tükkides ja rahalises mahus lennukitega Eestisse jõudnud umbes pool kogu tellimusest.“

Samas pole Hiina ettevõtte tellimuse saabumise venimisel suuremat mõju riigi varustatusele, sest juba tarnitud tellimuse osa ja vahepeal lisandunud teiste tarnetega kokku on Eestis olemas ligi kahe kuu isikukaitsevahendite varud. Lendoki sõnul suunatakse rongiga saabuvad vahendid seega septembriks loodavasse riigi kesksesse varusse.
Mida Hiinast telliti?
Hiina lepingu kogumaksumus on 11,4 miljonit dollarit ehk ca 10,5 miljonit eurot. Tellimus sisaldas nii haiglate, hooldekodude, päästeameti, politsei- ja piirivalveameti ning teiste ametkondade ühe kuu vajadusi. Telliti järgnevaid isikukaitsevahendid:


•kirurgiline ühekordne mask – 5,5 miljonit


•respiraatormask FFP2 – 2 miljonit


•respiraatormask FFP3 – 100 000


•kaitseprillid – 100 000


•kindad – 25 miljon paari


•kaitsekitlid (kolm erinevat tüüpi) – 1,1 miljonit


•peakatted – 500 000


•jalanõude katted – 2 miljonit


Allikas: rahandusministeerium