"Ilmselt on suuremal või vähemal määral toetusi saanud väga erinevad fondid. Meile on konkreetselt Jää-ämbri, ALS või ice bucket kirjega kandeid laekunud kokku 310 euro ulatuses," ütles Sandra Liiv sihtasutusest Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastefond.

Liiv lisas, et mitmed ta enda head sõbrad ning tuttavad, kes on antud väljakutses osalenud, on lastefondile teinud ka püsiannetuse. 


"Üleüldiselt on see ju aga väga positiivne kampaania, sest inimesed räägivad avalikult, keda toetavad ning millised teemad on neile hingelähedased," sõnas ta.

Liiv tõdes, et igal juhul on kampaania silmaringi avardav. "Mulle endale teeb muidugi erilist rõõmu see, et kampaania on ka lasteni jõudnud ning ka nemad tunnevad seetõttu heategevuse ning erinevate organisatsioonide vastu huvi," avaldas ta. "Iseenesest kanname selles kampaanias osalemisega edasi ju väga häid väärtusi - märgata enda ümber abivajajaid ja seda kui lihtne võib olla head tegemine."

Et Eestis kampaania natukene omanäolise vormi leidis ja inimesed nüüd erinevatele heategevusorganisatsioonidele on annetanud, on Liivi hinnangul tõesti vaid positiivne.

"Annetused meie fondile on võrreldes algusaastatega kindlasti kasvanud. Seda ilmselt seetõttu, et heategevus üldiselt on Eestis rohkem kanda kinnitamas ning ka seetõttu, et meie tegevus on üha enam nähtav," kõneles Liiv. "Mida rohkem me saame abivajajaid aidata, seda rohkematele inimestele pakub meie tegevus huvi ning seda enam saame heade annetajate abil abivajajaid ka toetada. See on üks selline suur ja armas headusering."

Tänavu on Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastefond annetusi kogunud umbes 300 000 eurot, sellest suure osa moodustab muidugi ihtüoosi põdevale Kaidole annetatu.

"Inimeste ning ettevõtete panus on aga väga erinev, igaüks panustab täpselt nii paljuga nagu saab. Ning see ongi tähtis," rääkis Liiv. "Meie jaoks on kõik annetajad ühtmoodi olulised, sest ilma nendeta ei saaks me aidata nii paljusid abivajajaid lapsi. On väga palju inimesi, kelle annetus on 2,3 või 5 eurot igakuiselt. Kuid on ka eraisikuid, kes panustavad meie tegevusse igakuiselt ka 100 euroga."

Lisaks on lastefondi toetajate seas mitmeid ettevõtteid, kes toetavad sponsorluskorras või ka firmasid, kes samuti igakuiselt või kord aastas rahalise annetuse teevad.

"Lisaks on annetajad, kes toetavad annetuskasti raha pannes või ühekordse ülekandega mõne loo toetuseks, mis on just neile hinge pugenud," rääkis Liiv.

Inna Kramer Tallinna Lastehaigla Toetusfondist tõdes samuti, et otseselt märgukirjaga "ice bucket challenge" on annetusi umbes kümmekond.

Kuid ta tõi välja, et augustis ja septembris on tulnud palju 10-eurosid annetusi uutelt toetajatelt, mida võib siduda sama kampaaniaga.

Krameri sõnul on toetusfond lihasehaigete laste ravi toetusega ka varem kokku puutunud. "Tasusime ravimi Kineret eest enne kui see Hhigekassa hinnakirja võeti," meenutas Kramer. "See on tõesti elupäästev ravim. Ühe lapse lugu on ka meie ajalehes ja raamatus olnud."

Annetuste keskmist suurust ei saa Krameri sõnul väja tuua, sest mõni suurem annetus viib keskmise üles, aga tegelikkuses on näha kõige rohkem 20 euro piiridesse jäävaid toetusi.