Suhtekorraldus on tema sõnul hallidest hallimate varjunditega mõlemalt poolt. „Ei ole meeldiv olnud käitumine kultuuriministeeriumil ja samas ei ole konflikti eskaleerumist suutnud vältida ka nukuteatri senine juhtkond,“ hindas Rull.

Rull võrdles praegust vastasseisu aastate eest toimunud Andres Siitani ja toonase ministri Laine Jänese võitlusega, mida ta ise nimetas minekuks viimse võitluse radadele ja millest ei saanud kasu kumbki pool. Rull meenutas, et Siitan kaotas töö ja Laine Jänes (Randjärv) valimistel 4000 häält.

Võitlus võib Rulli sõnul olla küll üllas, aga mõlemad pooled kütavad ennast meedia vahendusel lihtsalt emotsionaalselt üles.

Rull otsis endiselt teatrijuhilt Meelis Pailt vastust küsimusele, et teatril ei olnud võimalust oma töötajatele palka maksta.

Pai sõnul tekkis kriitiline hetk palkade osas juba mullu augustis. Ta leidis, et kultuuriministeeriumi kohus ongi teatrile appi tulla. Ta palus ministeeriumilt usaldust, sest teadis, palju toovad sisse jõuluetendused ja suurprojektid ning tõi näiteks, et "Šhreki" puhul ei ole põhjust kahelda, et saali täituvust ei õnnestu saavutada.

Tunnetasin vastutust riigi ja väliseestlaste ees

Samuti heitis Rull Paile ette, et Nukuteater käis eelarvelisel reisil Austraalias.

Pai sõnul olid üle Austraalia kokku tulnud tuhanded väliseestlased, kellele esineti. „Kujutage ette, milline maine kahju oleks olnud, kui me oleks jätnud minemata,“ ütles ta. „Tunnetasin vastutust Eesti riigi ees.“ Pai sõnul ei olnud jõulude ja aastavahetuse ajal toimunud reis puhkusereis.

Rulli avaldas arvamust, et usaldus sai mõra "Puhhi" juhtumiga, kui teatrijuht eitas alguses probleeme ja püüdis asja kinni mätsida. Pai tunnistas seda, kuid lisas, et tema vastused tulid kunstiliselt juhilt. Hiljem kui ta oli teemasse süüvinud, tunnistas ta eksimust.

Pai oli enda sõnul südamepõhjani solvunud ka ministeeriumi rahajagamise peale, kui riik ei toetanud nukuteatri noori näitlejaid.

Pai juhtis saates tähelepanu sellele, kuidas kogu skandaal on jooksunud. „Alustati ühe asjaga, kui sellele pidama ei saanud jääda, siis tuli teine, kolmas, neljas ja nii edasi,“ kirjeldas endine teatrijuht. Tema sõnul on tähelepanuväärne, et aasta alguses sihtasutusena tegutsenud teatri nõukogus vahetati igal koosolekul mõni liige välja.


Teater pole kasumit tootev ettevõte

„Loomulikult on meil olnud miinused,“ tunnistas Pai. „Ega teater ei ole kasumit taotlev ettevõte. Me ei tee ainult etendusi, meil on nukumuuseum, noortestuudio, rahvusvaheline suhtlus ja võrgustike loomine, kuid kulusid on katnud alati suurlavastused.“

Pai sõnul vaatas ja otsis ta teatrijuhina kogu aeg kohti, kust kokku hoida, et kõrge kunstilise tasemega lavastusi välja tuua. Mullu näiteks anti 720 etendust.

Pai sõnul jäi tal teatrijuhina puudu umbes kolm aastat, tegemata jäi noortestuudio ning ehitamata suur lava. Ta ise kavatseb nüüd mõnda aega puhata ja tunnistas, et tegelikult tunneb ta praegu kergendust. „Võib-olla oligi aeg lahkuda,“ tunnistas Pai.