"Nii on põlised keskerakondlased Savisaar-Toomast, Seppik ja Varek äkki avastanud endas uhke reformierakondlase," märkis Rull. "Ja Keskerakonna niiditõmbaja sai omale uue nuku, et lihtsameelsetele pai teha."

Nimelt on endised keskerakondlased Vilja Savisaar-Toomast, Ain Seppik ja Toomas Varek teatanud, et astuvad Reformierakonda. Nukuteatri eksjuht Meelis Pai astus aga Keskerakonda.

Rulli sõnul tunduvad esmapilgul taolised ülehüppamised ja sisseastumised avalikkusele võõrastavad. "Paraku on karta, et osa valijatest harjub kõigega," nentis ta. "Võimuerakonnad teavad, et sügisel valimissedeliga silmitsi olles tunduvad paljudele täna ootamatult mõjuvad vangerdused siis juba täiesti omas mahlas serveeritutena."

Valimiskampaania - Eesti otsib superstaaari

Tänase seisuga pole Eesti-otsib-superstaari-stiilis valimiskampaaniaga kaasa läinud IRL, sotsid ja VIK. Rull avaldas lootust, et neil jätkub meelekindlust mitte libiseda prominentsete, aga poliitiliselt vähekogenud kandidaatidega häälte püüdmisse. "Kindlasti oleks see raskem, ent ausam ja pikemas perspektiivis ka toimivam strateegia," hindas Rull.

Sügiseste valimisteni on jäänud veidi vähem kui neli kuud. Suhtekorraldaja sõnul jõuaksid selle ajaga vastutustundlikud poliitikud viia valijateni mõned lihtsad tõed ja isegi päevapoliitikast mitte huvituvatele või selles pettunutele tuleks selgitada, kes ja kuidas neid tegelikult volikogus esindama hakkab.

"Tahan teada, kas Savisaar-Toomast loobub Tallinna volikokku valituks osutudes oma kõrgepalgalisest tööst europarlamendis?" küsis Rull. "Kas ei või jaa, sest seadus kahel toolil korraga istumist ei võimalda. Kui Savisaar-Toomastilt sellele küsimusele selget vastuste ei tule, oleks tema kandidatuuri ülesseadmise korral tegemist klassikalise petukaubaga."

Rulli hinnangul peaksid valijad tajuma oma hääle jõudu ja rolli. Seda, et üksnes plakatliku naeratuse või poliitikavälise tuntuse alusel kellegi poolt hääletada pole mõistlik.

Kindlasti tuleb volikokku pürgijatelt küsida kõike, mis puudutab nii nende poolt juba tehtutut kui plaanitavat.

"Kandidaat Meelis Pai peaks kindlasti selgitama, kuidas ta linnavolikokku saades suhtub eelarvest kinnipidamisse ning lepingute täitmisse," sooviks Rull teada. "Kandidaatidel Ain Seppikul ja Toomas Varekil tuleks anda mingisugunegi garantii, et nad järgneval valimisperioodil taas erakonda ei vaheta."

Valijate haugi mälu

Rulli sõnul eeldavad mõned munitsipaalpoliitikud valijatelt haugi mälu. Ta tõi näiteks, et tänavu kevadel avalikustati, et praeguse Tartu linnavolikogu liikmetest on olnud kõige suuremad puudujad reformierkondlane Hannes Astok ja sotsiaaldemokraat Peep Peterson.

Kuku raadio tegi sel puhul Astokiga intervjuu, milles küsiti, kas sügisel on tal plaanis uuesti volikokku kandideerida. „Jah, tänase seisuga on küll selline plaan,“ vastas Astok süüdimatult.

Infoajastul pole mingisugune probleem sisestada kandidaadi nimi mõnda otsingumootorisse, soovitas Rull. Et saada kiirelt teada, mis parteidesse on ta varasemalt kuulunud, mida rääkinud või kirjutanud ning mida teinud või tegemata jätnud.

Rull leiab, et miinimum, mida kõik volikogudesse kandideerijad sõltumata oma maailmavaatest selgelt lubama peavad, on valituks osutumise korral volikogu või vastava linna-ja vallavalitsuse töös aktiivne osalemine.