"Vastastikused süüdistused pettustes ja valetamistes, ähvardused siirduda aukohtust otse riigi kohtusse, meediasse lekitatud erakonna juhtivpoliitikute omavaheline meilisuhtlus, vihjed äriregistri kannete võltsimistele... Kui veel käesoleva nädala alguseni võis täheldada oravapartei poolt häälte võltsimise skandaalis mingisuguseid kriisikommunikatsiooni elemente, siis täna on seal vallandunud erinevate leeride vahel täieline meediasõda," kirjeldab Rull Delfile oravapartei valimisvalskuse skandaali.

Kui skandaali sattunud osapooled ei suuda omavahel sisemiselt adekvaatselt suhelda ning püüavad võimalikku ühist süüd vaid valitute kraesse keerata, on tulemus garanteeritud, jätkas suhtekorraldaja. Nii nagu nurka surutud loom muutub kontrollimatuks, hakkab oma patuga üksi „tanki lükatav“ erakonna juhatuse liige end meeleheitlikult kaitsma.

"Kristiina Ojulandi kaitsetaktika, eriti tema esmaspäevane pressikonverents, pole suutnud mind veenda tema süütuses. Küll on ta aga oma paljude intervjuudega suutnud mind veenda, et hääletustulemuste võltsijaid oli Reformierakonnas lisaks talle, oma süüd tunnistanud Taimi Samblikule ning oma süüd eitavale Einar Vallbaumile veel teisigi. Ning absoluutselt kindel võib olla selles, et Reformierakonna tippude hulgas on valetajaid. Nii vastandlike seisukohtade puhul peab vähemalt üks osapool valetama. Välistatud pole seegi, et valetavad mõlemad võitlevad leerid, sõnas Rull.

"Kasutades jalgpallitermineid, said Reformierakond Silvergate’iga endale paljude silmis kollase kaardi. Et kasutasid ilmselt teadmata päritolu sularaha, aga mis sest ikka, tõenäoliselt ka kõik teised erakonnad teevad nii. Nüüdne petuhäältega juhatuste valimiste ilmsikstulek on küllap paljude talumisläve lõplikult ületav. Ning need pettunud näitavad järgmistel valimistel reformaritele punast kaarti," sõnas Ivo Rull.

Sisepoliitiliselt võib käimasolev skandaal viia pikemas perspektiivis teatud puhastumiseni ja Reformierakonna hääletusprotseduuride korrastumiseni. Välispoliitiliselt võib aga kogu lugu Rulli arvates muutuda meie riigile ülimalt piinlikuks. "Kui europarlamendi liige hageb kohtus oma (endist?) ja samas ka peaministri erakonda, pole mistahes kohtulahend Eestile hea. Juba on president kutsunud Kadriorgu parlamendierakondade juhid, ilmse sooviga saavutada teatud kokkulepped skandaali mitte üle eskaleerida. Kuna aga Reformierakond on oma pika valitsemisperioodi jooksul suutnud tekitada ohtralt kibestumisi kõikide ülejäänud parteide tippudele, ei pruugi presidendil jätkuda autoriteeti nende konkurentide vaoshoidmiseks."

Lähenevad kohalikud valimised, võimalikud uued paljastused ning planeeritavad kohtuprotsessid ennustavad antud skandaalile hoogsate pööretega käiku ning pikka iga, lõpetas Rull.