"Kuna eile selline otsus tuli, siis lähtuvalt põhikirjast me kohe reageerisime ja arvasime nad erakonnast välja," kinnitas Keskerakonna pressiesindaja Taavi Pukk ERR-i uudisteportaalile.

Parbuse ja Sepa süüdimõistmine pistisekuritegudes jõustus eile lõplikult, sest riigikohus ei võtnud kriminaalasjas esitatud kassatsioonkaebusi arutusele.

Tallinna ringkonnakohus jättis tänavu jaanuaris avaldatud otsusega muutmata korruptsioonis süüdistatava Tallinna linnaametniku Ivo Parbuse ja tema kaassüüaluste süüdimõistmise.

Mullu novembri lõpus olid Tallinna ringkonnakohtus arutlusel apellatsioonkaebused, mille esitasid nii Tallinna Farmaatsiatehase AS, OÜ Woody, OÜ Constancia, AS Merko Ehitus, Kaupmehe Arenduse OÜ, TLS Invest OÜ, OÜ Metsaailu kui ka SA Jüri Vilmsi Sihtkapital, samuti Ivo Parbus, Elmar Sepp, Toivo Susi, Raivo Unt, Tõnu Korts, Peeter Palusaare ja Aleksander Raide. Kõigis apellatsioonkaebustes taotleti kohtualuste õigeksmõistmist.

Ringkonnakohus leidis oma hiljutise lahendiga, et maakohtu otsus oli siiski pädev ning selle muutmiseks puudub alus. Sellega jäid kõik apellatsioonkaebused rahuldamata.

Harju maakohus karistas mullu märtsi lõpus Parbust pististe võtmise eest reaalse vanglakaristusega, ühtlasi määras kohus osaliselt reaalsed vanglakaristused ka Parbusega kuritegelikku koostööd teinud kohtualustele ning kõik eraisikutest süüdistatavad peale Peeter Palusaare vahistati otse kohtusaalis.

Ivo Parbuse mõistis kohus süüdi enamustes pistisevõtmise episoodides ja määras talle kolmeaastase reaalse vanglakaristuse. Sellest pool aastat oli ta kohtueelsel ajal juba ära kandnud. Ivo Parbus mõisteti õigeks ühes kuriteoepisoodis ehk ajavahemikul 2008. aasta 23. maist kuni 4. detsembrini toimepandud OÜ Woody ja AS Järvevana esindajalt Tõnu Kortsult pistise saamisega nõustumises ja pistisena 15 000-kroonise AS-i Estravel kinketšeki saamises detailplaneeringute menetluse üle järelevalve teostamise eest.

Elmar Sepp jäi süüdi pistisevõtmisele kihutamises ja sellele kaasaaitamises ning sai kahe aasta ja kuue kuu pikkuse vangistuse, millest kohe tuli ära kanda viis kuud ja ülejäänud kanda tingimisi nelja-aastase katseajaga. Samade paragrahvide järgi jäi süüdi ka praeguseks pankrotistunud sihtasutus Jüri Vilmsi Sihtkapital, millel tuleb tasuda 200 000 eurot.

Ülejäänud kohtualused mõistis kohus süüdi pistise andmises.