Nimekate kaaskandidaatide hinnangul on aga tegemist linnapea korruptiivse käitumisega.

Reklaamifirmadelt ja eraettevõtjailt üüritud pindadel oli eilseks väljas ka Reformierakonna esinumbri Margus Lepiku, Põlva maavanema Urmas Klaasi, keskerakondlase Inara Luigase suuri pilte. Kes pinna rendib, see pildi üles saab. Bussipaviljonidega on asi keerulisem.

„Niipea kui need uued bussipeatused valmis said, arutasime tööl, et nüüd on siis meie linnas ka selline ilus reklaamipind, aga kindlasti nii kallis, et ega meie firma seda rentida ei jõuaks,“ rääkis üks Võru ettevõtja mullu augustikuus. „Ja veel arutasime, et ega linnavõim ometi nii ülbe ei saa Võrus olla, et valimiste aegu pannakse sinna iseenda pildid välja. Mis Eenmaa väljariputamine praegu maksis?“ küsis sama mees üleeile toimetusest läbi astudes.

LõunaLeht uuris asja ja selgus: tõesti, linnapea Eenmaa pildi ülespaneku eest ei kasseeri linn sentigi, Lengi posterid maksavad alla tuhande krooni tükk. Vahe on selles, et bussipaviljonid on linna omad, posterialused tänavapostide küljes kuuluvad erafirmale.

„Valimisreklaam on vastavalt volikogu määrusele tasuta. Ivi Eenmaa reklaami ülespanek ei maksnud ka midagi,“ ütles LõunaLehele Võru linnakujunduse spetsialist Anne Vahtla — tema on kinnitatud ka ametiisikuks, kes linnas reklaami ülespaneku taotlusi vastu võtab, menetleb ja ülespanekuks lube välja annab. „Taotluse Eenmaa reklaami ülespanekuks esitas Reformierakond.“

Vahtla ütles: „See oli ainuke taotlus, rohkem ei laekunud.“

/--------/

Turuhind on väga kallis

Reklaamimaksu valimisreklaam eest Võru linn ei nõua — see on tõsi. Teine asi on aga hoopis reklaampinna rentimine selle omanikult.

Reklaamifirma JCDecaux kontorist kinnitati LõunaLehele eile, et Võrus nemad bussipaviljonide reklaampindu ei oma, aga mujal rendib ettevõte ühe paviljoni pindu klientidele 3300 krooni eest nädalas. Tegemist olevat ühe väärtuslikumat liiki reklaamipinnaga. Linnapeast kandidaadi plakatite rippumise võimaliku turuväärtuse teadasaamiseks tuleks seega summa korrutada nii bussipaviljonide kui ka nädalate arvuga. See ei ole kommiraha linna jaoks.

Lisaks on linnal ka otsesed kulutused reklaami ülespaneku, üleval hoidmise ja mahavõtmisega. Bussipaviljonid on kinni makstud maksumaksjate rahaga, nagu elektergi, mis linnapea nooruslikuks retušeeritud pilti kuni valimisteemalise välireklaami keeluajani valgustama jääb…

Miks eelistas tasuta bussipaviljoni-pinnale kallist postiposterit näiteks Heimar Lenk, algava valimiskampaania teine „suure pildiga kandidaat“?

Võru bussipaviljonidest valimiskampaanias polnud Lenk kuulnudki, kuid ütles, et sellised reklaamipinnad on nii hinnas, et erakonnad broneerivad need väga-väga vara, lausa valimiste lõppedes järgmisteks valimisteks ette.

Keskerakonna peasekretär Kadri Must kinnitas, et Keskerakond on seekordses kampaanias reklaamipindu ostnud ainult reklaamifirmade vahendusel ja mitte kusagil ei kasutata oma reklaamide ülespanekuks tasuta pindu, ka mitte omavalitsuste omi. Selle kohta, et üks linnapea linna valduses oleva reklaamipinna lihtsalt iseendaga täita võtab, ütles Must: „Sellest hetkest, kui ta valimisplakat väljas on, pole ta enam omavalitsusjuht, vaid kandidaat.“

Kas Keskerakond poleks soovinud Võrus tasuta bussipaviljoni-seina reklaamialuseks kasutada? „Me pole sellest kuulnudki, Võru linn pole sellist pakkumist meile teinud. Kui oleksime sellisest võimalusest teadnud, oleksime kindlasti kaalunud,“ ütles Must.

„Nägin eile õhtul ja imestasin väga”, on Isamaa ja Res Publica Liidu kandidaat Andres Kõiv bussipaviljonidele tekkinud reklaamidega kursis.

„Tegemist on ju linna üldiste rahade eest soetatud valgustatud paviljonidega. Mis alusel on ühel persoonil nende pindade kasutamise eelisõigus? Ma tean väga palju tublisid inimesi, kes oleksid võinud seal samamoodi olla,” sõnas ta.

„Kas linnale kuuluvate reklaampindade tasuta väljajagamiseks on välja töötatud mingi kord? Mis eesmärgiga on asi üldse tehtud, kas selle otstarve peaks olema linlastele vajaliku teabe edastamine või on sihtotstarve hoopis midagi muud? Kas selleks soetataksegi linnavara, et linnapea võiks seal end tasuta promoda?”, tekib Kõivul ridamisi küsimusi….

„Kuidas see võimalik on?! See on ennekuulmatu, kus on volikogu, kus on revisjonikomisjon?” hüüatab sotsiaaldemokraatide esinumber Ivari Padar, kui juhtumist ajakirjanikult kuuleb.

„Kui see on nii [Eenmaa reklaam tasuta — toim], siis linn on käitunud ebakorrektselt. Kuulge, nii need asjad ei käi… See ei ole ilus ja niimoodi ei alustata väärikalt valimiskampaaniat,” sõnab Padar. Ta leiab, et kandidaatidele peavad olema võrdsed võimalused ja Võru on häid tavasid rikkunud.

Padari hinnangul on tegemist korruptsiooniga, kuna ametipositsiooni on ära kasutatud isiklikes huvides. „Meil ei ole päikeselinnapead!” muigab ta…..

„Nii nagu valimised on heaks rahaliseks süstiks kohalikele lehtedele, nii nad võiksid olla ka kohalikele omavalitsustele,” arvab Isamaa ja ResPublica Liidu piirkondlik esinumber Erki Nool.

„Minu arvates ajal, kui reklaampinnad maksavad hingehinda, pole reaalne rääkida, et keegi saab pindu tasuta. Linn saab anda tasuta pinda Võru folgi või muu kultuuriürituse jaoks, see on normaalne, aga kui linn annab tasuta pinna parteipropagandaks teatud persoonile — siis see ei ole ilus,” arutleb Nool.

„Linna juht peab ikka eelkõige lähtuma linna heaolust, mitte enda heaolust valimiste ajal,” on Nool resoluutne. „Ametlikult on tegemist korruptsiooniga, mitteametlikult ebaeetilise käitumisega”.

„Üks asi on juriidika, et kas see on seadusega lubatud või keelatud, teine asi on see, et paljusid asju ei sobi teha, käitumisnormid on välja kujunenud. Eriti kultuurilise taustaga inimesed ei tohiks käituda ebaeetiliselt, hoolimata sellest, kui magus uus amet ka ei oleks,” mõtiskleb olümpiavõitja….

LõunaLeht esitas ka Võru linnapeale paar küsimust: „Austatud linnapea Ivi Eenmaa! Kuidas on võimalik, et Riigikokku kandideeriv Reformierakonna kandidaat Ivi Eenmaa on saab linnale kuuluvatel reklaamipindadel end tasuta reklaamida?

Kuidas kommenteerite konkurentidest kandidaatide hinnangut, et tegu on korruptsiooniga, kui seesama reklaamipind pole teistele samadel alustel ja eesmärgil kättesaadav?”

Eenmaa soovitas oma napis vastuses pöörduda kõigis valimisreklaamiga seonduvais küsimustes erakonna piirkondliku kontori poole.

Kuna LõunaLeht eeldab jätkuvalt, et Võru linna juhtimist (ka reklaampindade haldamist) teostatakse ikka linnapea juhitavast linnavalitsusest, mitte kohalikust partei kontorist, siis ootame jätkuvalt oma küsimustele linnapea vastust…..