Nädalase komandeeringu jooksul viibitakse sihtlinnas aga vaid kaks päeva, lisaks ei tea linna avalikkus ega ka linnavolinikud võimalikust Bulgaaria-partnerlusest midagi, kirjutab Lõunaleht.

Lõunaleheni jõudis nädala alguses teave, et esmaspäeval lendas Võru linnavalitsuse neljaliikmeline esindus eesotsas linnapea Ivi Eenmaaga nädalaks Bulgaariasse — väidetavalt Võrule uut sõpruslinna otsima. Järjekordse sõpruslinna vajalikkusest ja leidmisest pole linnavalitsus seni avalikkusele infot jaganud ning Bulgaariaga sõprussidemete sõlmimine oli uudiseks nii volikogu opositsiooni- kui ka koalitsioonisaadikule.

Millega on tegu — igati läbikaalutud, Võru arengule vajalike suhete sõlmimisega või lihtsalt administratiivturismi valdkonda kuuluva reisiga maksumaksja raha eest?

Bulgaariasse lendasid lisaks Ivi Eenmaale tema abi Kalvi Noormägi, juriidilise osakonna juhataja Sally Pukk ning nõunik-ökonomist Kerstin Tammjärv. Vastavalt linnavalitsuse sekretärilt saadud infole on tegemist nädalase välislähetusega. Sel puhul teatavasti tasutakse nii sõidu- kui ka majutuskulud ja lisaks päevaraha vähemalt 500 krooni ööpäev.

Kes leidis partneri?

Eesti Vabariigi ajutine asjur Bulgaarias Krista Kilvet kinnitas eile LõunaLehele telefonitsi, et Võru delegatsioon sõidab võimalikku sõpruslinna Smoliani alles neljapäeval ja sinna jäädakse kaheks päevaks. Samas ei teadnud Kilvet öelda, mitu delegatsiooni liiget Smoliani kohale lähevad.

„Smolian asub suusakuurortide piirkonnas ja on riigi kaunim suusatamiskeskus. Sõprussuhted sõlmuvad küll, käisin ise ka seal eelmisel nädalal. Nüüd on tegemist esmase kohtumisega, lepitakse kokku kahe linna vahelised koostöövaldkonnad,” on Kilvet tulevases koostöös kindel.

Kui aga komandeering kestab nädala ja sihtkohas ollakse maksimum kaks päeva, siis millega tegeleb Võru delegatsioon Bulgaarias ülejäänud aja? Kaks aastat tagasi sõlmiti alles sõprussuhted Ukraina linnaga, kolm aastat tagasi Prantsusmaa linnaga, lisaks arvukalt sõprussuhteid varasemast ajast — kas ühele väikesele linnale nii suur välissuhtluse maht koormavaks ei muutu? Miks ei toimunud linnavolikogus ega avalikkuses mingitki debatti uue sõpruslinna vajalikkuse üle?

LõunaLeht otsis nendele ja teistele küsimustele vastuseid linnavalitsusest ja rahva esindajailt ehk volikogu liikmetelt.

Rahvaesindajad uuest sõprusest ei tea

Linnavolikogu opositsiooni kuuluv rahvaliitlane Kalev Ottis pole võimalikust sõpruslinnast Bulgaarias ega linnavalitsuse delegatsiooni sinna lähetamisest midagi kuulnud.

„Korrektne ja viisakas oleks ikka valitsuse soov uutest sõprussidemetest tuua volikogu ette, et misjaoks ja mis eesmärkidel. Mis oleks Võru linna huvi kogu asja juures..,” räägib Ottis. „Selline on ikka väga taunitav tegevus, et linnavolinikke ei informeerita nii olulistes küsimustes, tundub, et linnavalitsus koos koalitsiooniga teevad siin linnas mida tahavad ja teistega ei arvestata üldse,” väljendab Ottis oma nördimust.

Ottiski tundis huvi võimaliku reisi üldmaksumuse kohta, kuna eeldatavalt makstakse komandeeringukulud linnakassast.

Aga ka võimukoalitsiooni kuuluv linnavolikogu reformierakonna fraktsiooni liige Ilmar Narusk pole võimalikust sõpruslinnast Bulgaarias ja delegatsiooni sinnalähetamisest midagi kuulnud. Tema arvates võiks linnarahvas ikka uuest sõprussidemest midagi teada. Ka peab volikogulane seniseid sõprussuhteid aktiivseteks ja piisavateks Võru jaoks.

Arenguosakonna juhataja Aivar Nigol, kellele allub ka linna välissuhtlus, jääb teemat kommenteerides ootamatult napisõnaliseks ja tunnistab, et pole võimaliku sõpruslinna teemaga kursis. „Helista parem Keiu Ruusile [suhtekorraldaja — toim.], ma peaksin hakkama seda kõike praegu paberitest põhjalikult vaatama,” pakub ta lahenduse.

Abilinnapea Innar Mäesalu, kes naaseb parajasti töölähetuselt Soomest, teab küll, et Bulgaariasse läksid neli inimest. „Võru delegatsioon läks sõpruslinna otsima. Linnavalitsusse jõudis see läbi linnapea isiklikult. Soov tulnud Eesti esindajalt Bulgaarias,” teab Mäesalu kosta. „Mis see linnale maksma läheb, seda ma ei oska öelda, eks see on eelarve küsimus.”

Äkki teab seda abilinnapea Mäidu Helistvee, kes peaks olema linnapea asemik viimase äraolekul?

„Mäidu on praegu Riias. Mis ta seal teeb, seda ma ei tea, aga linnapead asendab praegu abilinnapea Jüri Johanson,” teab Mäesalu asjade seisu.

Johansoni LõunaLehel kabineti-telefonilt kätte saada ei õnnestu.

Liiga vara ei peagi kõigest rääkima

Aga lahkesti, nagu ikka, on asja nõus selgitama volikogu keskerakondlasest esimees Tõnu Anton. Võimaliku sõpruslinna nime ei oska temagi peast ütelda, kuid teab, et mindi Võrule uue sõpruslinna leidmiste läbirääkimistele. Anton tunnistab, et volikogu pole küsimust üldse arutanud, kuid tegemist olevatki vaid tutvumisvisiidiga ja enne pidada selguma läbirääkimiste tulemused.

„Ei ole ju mõtet ju tuua nii küsimust volikogu ette, et kas me tahaksime Bulgaariasse sõpruslinna — meil peab olema ju millelegi tugineda,” arutleb Anton.

Reisi maksumuse kohta arvab volikogu esimees, et eks see selgub, kui nad tagasi tulevad. „Delegatsiooni pani kokku linnavalitsus, volikogu ju ei ütle linnapeale, kuhu minna ja mida teha. Ja miks just neli, seda peab küsima samuti linnapea käest,” oli Antoni seisukoht.

Kui ollakse kaks päeva sihtkohas ja komandeering kestab nädala, kas siis linn peab kogu kulu hüvitama, püüdis LõunaLeht teada saada esimehe selget seisukohta.

„Ma detaile ei oska öelda, oskaksime [tulevasele sõpruslinnale — toim.] nõu anda kuidas lahendada Euroopa Liidu poolt ette tulevaid probleeme. Millele liidus peab tähelepanu pöörama jne,“ püüab Anton jututeemat mujale veeretada…