“Ma ei tea sellest praegu veel midagi,” ütleb Eenmaa oma viisaprobleemi kommentaariks. Eesti välisministeerium andis viisataotluse sisse juba aprilli lõpus, kirjutab SL Õhtuleht.

Kultuuriministeeriumi kodulehelt leiab töötajate nimekirjast küll juba ka Eenmaa, kelle ametiks saatkonna koosseisuväline kultuuriatašee. Tal on ka töötelefoninumber Moskvas ja saatkonna elektronpostiaadress. Paraku pole Eenmaal seni õnnestunud idapiiri ületada ja asuda oma töölaua taha saatkonnahoones Malõi Kislovski tänavas.

Kultuuriminister Urmas Paet nõustub, et on teoreetiliselt ka selline variant, et Eenmaa viisat ei saagi. Uue atašee otsimisele veel ei mõelda. Oodatakse septembri keskpaigani ja loodetakse Venemaalt konkreetset vastust.

“Arvan, et lähimad paar nädalat veel ootame ja kui nüüd olukord ei muutu või kui tuleb Venemaa poolt mingisugune konkreetsem signaal, siis saab otsustada, mis edasi,” ei kiirusta ministeerium Paeti sõnul uue kandidaadi otsimisega. “Pealegi on mul raske uskuda, et siin on selle venitamise puhul mingi personaalse asjaga tegemist. Meile kultuuriministeeriumisse pole seni Venemaalt tulnud mingit konkreetset signaali: ei eitavat ega jaatavat. Ma arvan, et Venemaa lõpuks ikka reageerib ja ütleb midagi selle viisaprobleemi kohta.”

Paet kinnitas, et tegelikult on Eenmaa juba kultuuriatašee ametis. “See oli eeldus, et ta üldse saaks hakata taotlema tööviisat. Ta saab ka atašee ametipalka, kuid mitte muid sellega kaasnevaid lisatasusid, näiteks lähetustasu. Loomulikult pole tema ega ka meie süüdi, et see asi viibib. Ja kellelegi ei tulnud ju pähegi, et selline probleem võib tekkida.”

Venitamist oli tema sõnul ka raske ennustada, sest kultuurisuhted Venemaaga on päris head. Ministri sõnul on tööalased kontaktid vene kultuuriministeeriumiga olnud normaalsed. “Ses valdkonnas pole meil arusaamatusi ega probleeme olnud.”

Kultuuriministeeriumi avalike suhete nõuniku Ave Toots-Erelti sõnul on Eenmaa brutotöötasu 13 409 krooni.

Välisministeeriumist kinnitati samuti SL Õhtulehele, et konkreetset vastust või põhjendust pole Venemaalt viisaküsimuses seni veel saadud.

Vene saatkond rahvusvahelisele tavale viidates teemat ei kommenteeri. Kui SL Õhtuleht saatkonna poole pöördus, märkis saatkonna konsulaar-osakonna juhataja Lev Portnov mõne aja eest, et viisade vormistamine on iga riigi suveräänne õigus ja nende vormistamiseks läheb teatud aeg.

Eestil on praegu kultuuriatašeed Berliinis ja Brüsselis, Moskvas meil seni kultuuriatašeed polnud. Moskva kultuuriatašee peab esindama eesti kultuuri huve Venemaal.