"Valimised näitasid ilmekalt, et valimispropaganda ajal võib teha mis palagani tahes, hiljem võitjate üle kohut ei mõisteta, olgu selle näiteks kasvõi Tallinn," meenutas Padar.

Ta avaldas heameelt, et mitmes maakonnakeskuses ja linnas on toimunud verevahetus – olgu siin näiteks Võru, Viljandi, Kuressaare, Narva jne.

Tahtmata detailsemalt laskuda valitsuse tegemistesse oli Padar kindel, et inimestel on tekkinud pikalt valitsuses olijate suhtes teatav väsimus. Ja samamoodi on tekkinud tülpimus ja väsimus valitsejais endis.

"Valitsuste stabiilsus pole iseenesest ju halb," arutles Padar. "Eesti ajalugu mäletab ka väga ebastabiilsete valitsuste aegu, mis teistmoodi on riigi arengut pärssinud."

Padari sõnul tasub analüüsida, mis on pikaajalise võimulpüsimise hinnaks ning mis on need olulised otsustused, mis seetõttu on tegemata jäänud.
"Kas need puudutavad haldust, tervishoidu, haridust jne?" küsis ta.

Eesti vajab värskust ja riigivõimu vahetust

Europarlamendi saadiku sõnul on küsimus selles, kust jookseb piir stabiilsuse ja stagnatsiooni vahel. "Selge on, et Eesti vajab värskust ja riigivõimu vahetust," lausus ta.

Aastalõpu kired riigieelarve lõppviimistluse ümber näitavad Padari sõnul vajadust puud ja maad maksustamisel ja riigi tulude kindlustamisel paika panna.

"Usun, et maksupoliitikast ja sellega seotud maksupetturlusest tulebki julgemalt rääkida ning seda arutelu üleval hoida," rääkis Padar. "Seda kõike tuleb teha uute väärtuste loomise kontekstis ehk kuidas seeläbi elavdada majandust." 2013. aastal vastu võetud Euroopa Liidu järgmise seitsme aasta eelarve on siinkohal kindlasti abiks, lisas ta.

Venemaa ambitsioonikam positsioon

Tõeliselt suure teemana peab Padar 2013. aastat iseloomustavaks ja tulevikus jätkuvalt tähelepanu nõudvaks seda, et Venemaa positsioon maailmas on olnud järjest ambitsioonikam ja näiliselt tugevnenud, samal ajal kui Euroopa positsioon näib tagasihoidlikumana.

Ta tõi näiteks Süüria konfliktile lahendusteede otsimise, Euroopa Liidu idapartnerluse ja Ukrainaga seonduva.

"Ega ma soovikski seda Vene teemat ebaproportsionaalselt suureks puhuda, ent vaadakem tõele näkku ja heitkem pilk maakaardile – siin me juba kord elame ja ega naabreid valida saa," kõnele Padar. "Venemaa piiririigid vajavad stabiilsust ja julgeolekut. Euroopa Liidu ühtsetel positsioonidel on siin oluline roll."

Uus aasta toob taas europarlamendi valimised

Eesti inimeste turvatunne, töökohad ning üldises mõttes oma eluga toimetulek sõltub Padari sõnul väga palju sellest, kuidas me suudame Euroopat üheskoos stabiilse ja ühtaegu arenevana hoida.

"Parlament Euroopa rahvaste esindajana on selle eesmärgi täitmisel oluline paik ning nii on Eestile kasulik, et meil oleks europarlamendi olulistes poliitilistes gruppides jätkuvalt kogenud esindatus," sõnas ta.

Padar soovis 2014. aastaks rahulikku meelt kõige väljakutsetega edasitöötamisel.