Laureaaditiitli tõi Makarovile silmapaistvalt hea ajakirjanduslik töö nii vene kui ka eesti keeles. Preemia loodi 1980. aastal, varem on seda üle antud seitsmel korral, teatas ERRi pressiesindaja.

Ivan Makarov sündis 1957. aastal Tartus, filosoofiaprofessorite Aleksandra Gorjatšjeva ja Mihhail Makarovi perre. Lõpetas Tallinna 23. keskkooli 1974. aastal; on saanud klaveriõpetust Kaarel Irdi kodus. Õppis Moskva Timirjazevi-nimelises akadeemias aastatel 1974-75, kuni arreteeriti keset loengut poliitilistel põhjustel, kuulutati Moskva ajalehtedes riigi õõnestajaks ja heideti komsomolist välja. Naases siis Eestisse ja lõpetas EPA 1979. aastal. On töötanud mitmes valdkonnas enne Eesti Raadiosse tulekut - teaduri ja insenerina Läänemere Instituudi ja ENSV Põllumajandusministeeriumi juures, Õhtulehe Vetšerni Tallinna tõlgi ja toimetajana jm. Makarov on tegutsenud ka muusiku ja muusikakriitikuna, on välja andnud mitu sooloplaati, avaldanud kaks luulekogumikku õe Anna Makarovaga kahasse, kirjutab laulutekste nii eesti kui ka vene keeles - tegi aastaid koostööd Urmas Alenderi ja Rujaga.

Eesti Raadios asus Ivan Makarov tööle 1992. aastal. Juhtis aastaid Vikerraadio “Keskööprogrammi” ja Raadio 2 saadet “Estrada”. 1994. aastast alates teeb igal tööpäeval Raadio 4 otse-eetris päevakajalist autoriprogrammi "Raadius" ning on autasustatud selle eest Eesti Raadio aastapreemiaga. Programmi teemad hõlmavad sündmusi Eestis ja Baltimaades, aga ka teistes riikides, saates kõlavatele kommentaaridele reageerivad aktiivselt kuulajad ja Eesti venekeelne press. Juhib R4 saadet "Tere hommikust, Eestimaa" ja koostab ka jaama öist eetrikava. Esineb Vikerraadios päevakommentaaridega ning kolumnistina Eesti ajalehtede veergudel.

Ivan Makarov on Avatud Eesti Fondi Koosmeele auhinna ja ajakirja Nädal lugejate preemia “Panuse eest Eesti rahvuste ühise kodutunde loomisse” laureaat.

Nii kuulajad kui ka kolleegid hindavad Makarovit kõige muu hulgas erakordselt siira ja lugupidava suhtumise eest inimestesse ja ümbritsevasse, see hoiak paistab läbiva joonena tema saadetest.

"Ivan Makarov on sooja südame ja selgete eetiliste tõekspidamistega ajakirjanik, kes võib meeldida või vähem meeldida, ent keda ei jäeta kunagi kuulamata," iseloomustas laureaati Raadio 4 peatoimetaja Mary Velmet.

"Minu meelest on Ivan Makarov multimees ja täiesti omapärasel moel multi-kulti tõlgendaja," ütles ERRi juhatuse esimees Margus Allikmaa. "Lisaks sellele esindab ta kõige ehedamal moel vene kirjandusklassikast tuntud intelligenditüüpi, kes on pisut oma ajast ja oludest ees. Aga sellised inimesed on igale organisatsioonile varandus, rääkimata siis loomingulisest kooslusest nagu seda on ERR," kirjeldas Allikmaa.

Valdo Pandi nimelise ajakirjanduspreemia on varem pälvinud Rein Karemäe (1980), Mati Talvik (1985), Lembit Lauri (1988), Toomas Uba (1998), Aarne Rannamäe (2008), Mihkel Kärmas (2009) ja Neeme Raud (2010). Preemia väljaandmise eesmärgiks on loominguliselt silma paistnud ja tuntud tegevajakirjanike tunnustamine ühiskonnale oluliste teemade professionaalse ja uudse käsitlemise eest, samuti Valdo Pandi mälestuse hoidmine.

Laureaadi väljaselgitamiseks moodustas rahvusringhäälingu juhatus žürii, kuhu kuulusid Ainar Ruussaar, Sulev Valner, Mati Talvik, Riina Eentalu, Mary Velmet, Neeme Raud, Urmet Kook, Piret Suurväli ja Tiit Kimmel. Kandidaate esitasid rahvusringhäälingu töötajad. Valdo Pandi nimelise ajakirjanduspreemia saab ajakirjanikule määrata ühel korral.

Rahvusringhäälingus jagati kolleegipreemiaid

Lisaks Valdo Pandi ajakirjanduspreemiale anti üle ka traditsioonilised kolleegipreemiad. Kandidaate esitasid ERRi töötajad.

Parimad kolleegid:

Aarne Rannamäe, toimetaja-saatejuht ja uudiste välistoimetuse juht
Marko Reikop, toimetaja-saatejuht
Mart Normet, ETV meelelahutustoimetuse juht
Olev Kenk, Kesk-Eesti korrespondent
Margitta Otsmaa, raadiouudiste toimetaja
Ingrid Peek, Raadio 2 toimetaja-saatejuht
Heili Hollo, Raadio 4 helirežissöör-väljastaja
Ingrid Roosipõld, Vikeraadio väljastaja
Lembit Karind, raadio tehnika- ja salvestusosakonna juhataja
Kertu Köösel, režissöör
Tiina Leedu, turundusspetsialist
Kadri Kanter, filmiarhiivi vastutav toimetaja
Ruth Heinmaa, ETV koostööprojektide produtsent
Madis Seppam, veebiprogrammeerija
Karin Victoria Kuuskemaa, õigusosakonna ja kantselei juhataja
Laura-Liisa Veiler, ETV peatoimetaja abi

Parim teleprojekt: "Riigimehed"
Parim raadioprojekt: Klassikaraadio saatesari "Areaal" ja stuudiokontserdid "Areaal-live"