Täna hommikul jõudis Roomast 80 kilomeetri kaugusele Civitavecchia sadamasse ristluslaev Costa Smeralda. Siiski ei lubatud reisijaid ega meeskonda mandrile, kuna kahel Hiina reisijal kahtlustatakse koroonaviirust.

Kella 20 ajal õhtul ütles laeval töötav eestlane, et esialgsetel andmetel testid viirust kellegi puhul ei näidanud, kuid tulemusi veel kinnitatud ei ole.

Sellegipoolest ei lasta täna veel kedagi laevalt maha ja homme on lootust pääseda neil, kes seda täna pidid saama.

"Hommikul umbes kümne ajal pidime töötajatega minema meeskonnatuurile Rooma," rääkis laeval töötav eestlane. Siis aga teatati, et tuleb pisut oodata. "Selline lühiajaline ootamine enne laevalt lahkumist on tavaline, sest dokumentidega tegelemine võtab aega," selgitas ta.

Siis teatati, et laeval viibivad kaks hingmisraskuste ning palaviku käes kannatavat hiinlast ning kedagi pardalt maha ei lubata. "Ainult arstid võisid laeva ja sadama vahelt käia," märkis töötaja. Hiinlaste kajut suleti karantiiniks ning seal võivad käia vaid arstid.

"Inimesed laeval räägivad, et kui hiinlastelt leitakse koroonaviirus, siis peame minema 15 päevaks merele karantiini," selgitas ta. Hiinlastele tehti testid ning laevalviibijad peavad paar tundi testide tulemusi ootama. Räägitakse, et 6000 reisijast on pardal hiinlasi umbes 800.

Töötajad olevat üldiselt rahulikud, pigem on ärevust ja närvilisust märgata reisijate seas. "Nemad istuvad kohvrite otsas suurtel üldaladel, töötajatel on pisut paremad olud," sõnas eestlane. Toidust ja joogist puudu ei tule, kuna tegemist on suure kruiisilaevaga, kus viibib ligi 6000 reisijat ning umbes 1600 töötajat.

Siiski oli töötaja väitel pisut hirmus hakanud siis, kui ta nägi BBC otseülekannet laevast. "Siis hakkasid teised väljaanded ka toimunut kajastama ja see tekitas pisut ärevust," nentis ta.

"Kui käisime töötajate sööklas, siis seal rõhutati, et köhides tuleb suu katta küünarnuki, mitte käega," märkis ta veel. Kuigi koroonaviirusele pole veel kinnitust, tegeletakse juba ennetustööga, et testide positiivse tulemuse korral nakkuse levikut võimalikult palju piirata.

Costa Smeralda laev sõidab kuue linna vahelt ning kruiis kestab nädala. Siiski tuleb pardale uusi reisijaid ja lahkub eelmiseid iga päev. Reisijad saavad lõbusõitu alustada neile sobivast linnast. Koroonaviiruse kahtlusega paar lendas enne lõbusõidule siirdumist 25. jaanuaril Hongkongist Milanosse, kust nad ka kruiisi alustasid.