Nii Ansip kui Frattini hindasid kahe riigi vahelisi suhteid väga heaks. Samal ajal tõdeti, et mõlemad riigid saavad teha rohkem tutvustamaks tooteid ja teenuseid, mis vastastikku huvi võivad pakkuda, teatas valitsuse kommunikatsioonibüroo.

Peaminister Andrus Ansip selgitas Itaalia välisministrile põhjalikumalt Eesti eesmärki liituda euroalaga 1. jaanuaril 2011.

Ansipi sõnul on Eesti jaoks tegemist objektiivsetel kriteeriumide täitmisel põhineva protsessiga.

„Meie hinnangul täidab Eesti riigi rahanduse ja hinnastabiilsuse kriteeriumid jätkusuutlikult,“ ütles Ansip. „Inflatsioon vastab kriteeriumile juba 2009. aasta novembrist ning just täna avaldati uudis, et Euroopa Liidu statistikaamet kinnitas valitsussektori eelarve defitsiidiks 1,7 protsenti sisemajanduse koguproduktist, mis vastab samuti Maastrichti lepingu tingimusele.“

Franco Frattini ütles, et mõistab ja toetab Eesti soovi euroalaga ühineda. „Eestil on väga head näitajad ning te võite oma püüdlustes eurole üle minna arvestada meie toetusega,“ ütles Frattini.

Välisministri sõnul on Itaalia üleilmsest majanduskriisist väljunud kiiremini just tänu euroalasse kuulumisele. Ta ei kahelnud ka, et otsusel Eesti euroalasse vastu võtta saab olema positiivne mõju välisinvesteeringutele, tänu millele hakkab Eestis vähenema tööpuudus.

„Potentsiaalsed investorid muutuvad reaalseteks investoriteks,“ märkis Frattini.

Veel oli tänasel kohtumisel jutuks Eesti kandideerimine IT-ameti asukohamaaks. Lisaks Eestile kandideerib ameti asukohamaaks ka Prantsusmaa.

Peaminister Andrus Ansip selgitas, et Eesti on liikmesriikidele edastanud oma üksikasjaliku pakkumise, mis võtab arvesse ka Prantsusmaa soovi jätkata Strasbourgis, kus juba paiknevad justiits- ja siseasjade valdkonna IT-süsteemidest Schengeni infosüsteem SIS ja viisainfosüsteem VIS.

Eesti ettepaneku kohaselt jääks olemasolevad serverid Prantsusmaale ja Eestisse ehitatavaid serveriruume kasutataks tulevaste süsteemide jaoks, samuti asuks Eestis ameti peakorter. Uus amet tegeleks järjepidevalt IT-süsteemide arendamisega.

Asukohamaaks kandideerides lähtub Eesti Euroopa Ülemkogu 2003. aasta otsusest, mille kohaselt peaksid uued Euroopa Liidu ametid paiknema uutes liikmesriikides.

Franco Frattini ütles, et mäletab hästi ülemkogu sellekohast otsust, mis võeti vastu Itaalia eesistumise ajal. Frattini ütles, et tollal kinnitatud põhimõtet tuleb järgida ning ta toetab Eesti kandidatuuri.