"Mitmed väljaanded ja poliitikud vaidlevad Keskerakonna (jah, Keskerakonna, mitte linnavalitsuse) korraldatud küsitluse aususe üle. Põhiline küsimus tundub olema, et kas ja kes on mingeid tulemusi võltsinud. Ma vastan kohe alguses ära: võltsiti kindlasti ning kindlasti on sellega seotud keegi, kellel oli ligipääs tarkvarale. See, kelle tellimusel töötati, jääb lugeja arvata," kirjutab Tõnu Samuel portaalis
.

Samuel tõmbas andmed tabelarvutusprogrammi Excel ning tegi mõningaid arvutusi. Ühel hetkel jäi talle silma, et hääled liiguvad paarisajaste gruppidena "Jah" ning "Ei" öelnute vahel.

"Mitte ei lisandu, vaid just liiguvad! Selgitan: kui tegutseksid masinhääletajad, nagu seni on arvatud, peaks ilmuma ebaloogiliselt palju hääli ühele osapoolele, aga antud juhul võetakse nad teiselt poolelt ära! See on niivõrd kahtlane, et hakkasin asja uurima ning tulemused saab tabeli kujul igaüks tõmmata endale aadressilt http://no.spam.ee/~tonu/kesk.xls," märkis Samuel.

"Kokkuvõte tabelis toimuvast: Nitro FX, ehk Keskerakonna kodustatud IT firma on kirjutanud programmi, mis kõigutab Jah/Ei vahel protsente üheprotsendiste sammudega. Näiteks tõstab ta protsente sujuvalt kolmekümne pealt neljakümneni võttes selleks hääled ühelt poolelt ning tõstes nad teisele poole. Kuni eilse hommikuni liigutati “Ei” ütlejate hääli “Jah” ütlejate poolele. Häälte arv on valitud just selline, et tuleks järgmine vajalik protsent."

Täna hommikul Samueli kinnitusel algoritmi pisut täiustati. On lisandunud “müra” lisamine, mis kõigutab protsenti üles-alla sama meetodiga: võtame ühelt poolelt paarsada häält ja anname teisele poolele. See on tekitanud tasavägise rebimise tunde, kuid alati varastatakse selleks ühe poole hääli ning jõutakse protsentuaalselt ümmarguse tulemuseni.

Tõstetav häälte arv kasvab Samueli kinnitusel koos hääletanute arvuga. Iga kord on järgmise protsendi täis saamiseks vajalik häälte arv proportsionaalselt suurem. Alustatakse madalalt ning lõpuks võltsitakse hääli rohkem kui kolmesajaliste patakatega.