Pärast korruptsioonivastase seaduse muutmise eelnõu esimese lugemise lõppu pidi algama õiguskomisjoni istung, kus oli laual kooseluseaduse rakendusaktide muudatusettepanekud.

Isamaa ja Res Publica Liit (IRL) tegeles aga kooseluseaduse rakendusaktide toetushäälte kokkusaamisega, mistõttu tuli huvide deklareerimise üle pikalt arutleda, vahepeal kosmosesse põigata ja sisult sarnaseid küsimusi uuesti üle küsida.

Põhiseaduskomisjoni algatatud seaduseelnõu kandis ette nimetatud komisjoni liige Andres Anvelt.

Pärast mõningast arutelu alustas segase küsimusega opositsioonisaadik, Keskerakonna fraktsiooni kuuluv Märt Sults, kellel venitamiseks põhjust polnud: "Ma tahtsin küsida, kas sinna seadusse kirjutatakse sisse rusikareegel. Näiteks, kui mingisugune riigihange on riigi poolt või kohaliku omavalitsuse poolt, siis on rusikareegel selline, et pool raha läheb materjali peale ja pool läheb palkade peale, nii nagu Al Capone kunagi ütles, maksudega ei maksa nalja teha. Kas maksu- ja tolliamet on mõelnud selle peale, et kontrollida hangetest laekunud tulumaksu, sotsiaalmaksu ja vastavalt sealt teha maatrikseid ja järeldusi, kas kuskil on ringlusest raha kadunud või mitte? See on mittedeklareeritav raha."

Seda komisjonis kindlasti ei arutatud, nagu ei arutatud ka seda, kas kuskil mujal kosmoses on elu.

Anvelt märkis, et Sultsi küsimus ei puuduta tegelikult üldse praeguse eelnõu arutelu. "Seda komisjonis kindlasti ei arutatud, nagu ei arutatud ka seda, kas kuskil mujal kosmoses on elu."

Sults kinnitas, et usub, et kosmoses on elu, millega nõustus ka Anvelt.

Vahepeal jõudis Reformierakonna fraktsiooni kuuluv Valdo Randpere paluda Anveltil uuesti lühidalt kokku võtta kõik selle, mis majanduslike huvide deklaratsioonis muutub. "Võiks need peamised punktid välja tuua või minu pärast kas või kõik. Et jumala pärast keegi meist ei eksiks, sest olukord on ju selline, et igasugune korruptsioon on luubi all ja keegi meist ei taha ju vabatahtlikult korruptandiks saada või vähemalt sellega mitte vahele jääda," oli Randpere tavapäratult murelik.

Samuti tundus üsna mures olevat Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) fraktsiooni kuuluv noorpoliitik Mihkel Raud. "Mina kui uus riigikogu liige, esimest korda selles ametis, mida ma ikkagi peaksin selle majanduslike huvide deklaratsiooni täitmisel eriti silmas pidama?" tundis Raud huvi.

SDE fraktsiooni liige Helmen Kütt meenutas riigikogu eelmises koosseisus olnud Aivar Riisalu muret uunikumi registris olevate autodega, mida ta pidi järjest meenutama, kuna tollal ei olnud need autod ARK-i registris.

Kui sulle palju tüli ei tee – äkki sa alustaksid päris otsast peale selle eelnõu selgitamist?

Pärast mitut üldist aega venitavat küsimust sekkus diskussiooni ka Vabaerakonna fraktsiooni liige Andres Ammas: "Kuna nähtavasti ei ole koalitsioon kooseluseaduse rakendusaktide suhtes veel kokkuleppele jõudnud ja sellepärast ei saa alata õiguskomisjoni istung, mis teatavasti on kokku lepitud algama 15 minutit peale meie praeguse istungi lõppu, ja kuna saali lisandub pidevalt koalitsioonisaadikuid, kes ka sellise pealt näha lihtsa eelnõu menetlemist algusest peale ei ole jälginud tähelepanelikult, siis – kui sulle palju tüli ei tee – äkki sa alustaksid päris otsast peale selle eelnõu selgitamist?"

Anvelt võttiski eelnõu põhimõtte uuesti kokku ja vastas mitmeti mõistmist ning avalikustamist puudutavatele küsimustele, kuni Reformierakonna fraktsiooni liige Ants Laaneots päris, millised on need kõige tähtsamad erinevused vana seaduse ja uuendatud seaduse vahel.

Reformierakonna fraktsiooni saadik Lauri Luik tõdes, et on saanud palju targemaks, kuid oli mures, millest võis tuleneda riigikogu liikmete niivõrd aktiivne huvi selle teema vastu. "Kas te endise politseinikuna näete selles võib-olla mingit teatavat ohtu isegi, miks nii palju huvi tuntakse selle teema vastu?" päris Luik.