“Kutsume vabariigi presidenti, riigikogu ja vabariigi valitsust lõpetama põhiseadusevastast tegevust,” seisab laupäeval vastu võetud pöördumises. “Kutsume Eesti võimukandjaid loobuma kihutustööst Euroopa Liiduga ühinemise kasuks ning selgitama rahvale liitumisega kaasnevat iseseisvuse kaotust ning kõiki teisi negatiivseid tagajärgi.”

Iseseisvuskongressi korraldajate hinnangul on laienev Euroopa Liit minetanud oma algse riikidevahelise majandusliku koostöö olemuse ja suundub Euroopa liitriigi poole.

“Selle tunnusteks on sisepiiride kaotamine, ühisraha, Euroopa Liidu õiguse tingimatu ülimuslikkus liikmesriikide seaduste üle, peagi vastu võetav Euroopa Liidu põhiseadus, mis sätestab Euroopa Liidule ühise presidendi ja rahvusvaheliste lepingute sõlmimise õiguse, millele lisandub tulevikus ühine armee, ühine Euroopa politsei ja teised riikluse atribuudid,” seisab pöördumises.

Kongressi dokument lisab, et ühinemine föderaliseeruva Euroopaga toob paratamatult kaasa meie riikliku suveräänsuse kadumise, kuigi Eesti põhiseaduse esimene paragrahv kinnitab, et Eesti iseseisvus ja sõltumatus on aegumatu ning võõrandamatu.

Seega on Euroopa Liiduga ühinemisele suunatud tegevus algusest peale olnud Eesti põhiseaduse vastane, järeldab iseseisvuskongressi pöördumine riigijuhtide poole.

Kongressi korraldas üleriigiline Paide iseseisvuslaste ümarlaud. Üks korraldajaid, Anti Poolamets ütles BNS-ile, et ümarlauda kuulub kaheksa organisatsiooni, nende seas liikumine “Ei Euroopa Liidule,” Iseseisvuspartei, Kristlik Rahvapartei, teabekeskus “Oma Riik” ja teised.

Kongress võttis ka vastu pöördumise eesti rahva ning kojujääjate poole. Esimene kutsus kõiki 14. septembri rahvahääletusel osalema ja “ei” ütlema, teine nentis, et kojujääjad annavad õiguse enda saatuse üle otsustada teiste kätte.

Poolametsa hinnangul osales Paide kultuurikeskuses toimunud kongressil umbes 450 inimest. Esines ka riigikogu keskfraktsiooni liige Vilja Savisaar, kellel soovitati oma kõne parlamendis ette kanda.