Arvestades Eesti rahvastiku kiiret vananemist ja väikest sündivust tegid Sirje Kiin, Tõnis Lukas, Aimar Altosaar ja Kaur Kaasik-Aaslav avalikkusele ja kõigile poliitilistele jõududele ettepaneku kaaluda olukorra kiireks lahendamiseks põhimõtteliselt täiesti uut abinõu, milleks on põhiseaduse ja valimisseaduste muutmine.

Isamaaliitlased tegid ettepaneku anda valimisseadustega igale emale nii mitu häält, kui mitu alaealist last tal on. Kui lapsel või lastel ei ole mingil põhjusel ema või kui mõnel emal on emaõigused ära võetud, siis saab ettepaneku kohaselt hääleõiguse lapse eest endale lapse hooldaja või üksikisa.

Ettepaneku tegijate hinnangul motiveeriks laste arvu pealt häälte andmine emadele naiste sünnitada ja iive muutuks positiivseks.

“Eesti kuvand maailmas kinnistuks kui väike, uusi ja julgeid ideid teostav edukas riik, kes suudab radikaalselt lahendada valusa sotsiaalse probleemi, millega pole seni veel toime tulnud nn vana Euroopa,” teatasid ettepaneku autorid ETAle.

Sotsioloog Aimar Altosaar esitas sellise ettepaneku Eesti Päevalehes juba 1996. aastal, ent siis polnud probleem Eesti ühiskonnas ilmselt veel nii teravalt tajutav ega ilmne. Sama ettepaneku esitasid hiljuti ajakirjanduses Viljandi maavanem Helir-Valdor Seeder ja ajakirjanik Andrei Hvostov, kes pidas selleteemalise ettekande mullu eestluse elujõu konverentsil.

“Selline ajalooliselt julge otsus eeldab Eesti ühiskonna täielikku üksmeelt, st põhiseaduse ja valimisseaduste muutmist,” märkisid ettepaneku autorid. “Oleme veendunud, et ilma põhjalike põhiseaduslike muudatusteta ühiskonnas ei ole Eesti tänane põhiline, valusaim sotsiaalne probleem lahendatav.”