Valitsuse ja erakonna teadmata Londonis Eesti Raudtee erastamisse sekkunud ning hiljem striptiisibaaris konjakiklaasi taga vahele jäänud Mõisa pole seni suutnud tagandada ei kolmikliidus lahvatanud pinged ega mitme mõjuka isamaaliitlase kriitika, kirjutab Postimees.

“Tallinna linnavalitsuse pärast on pidevalt häbi,” kirjutas Jürgen Ligi Reformierakonna ajalehes linnavõimude ülbusest ja tõusiklikkusest Vabaduse platsi põlispuude maharaiumissoovi skandaali järel. “Tallinna valitsuskoalitsioon läheb meile tõepoolest kalliks,” arvutas Ligi kokku Isamaaliidu, Reformierakonna, Mõõdukate ja osa vene saadikute võimuliidu hinna Eesti suurimas linnas.

“Kui Mõis on tark inimene ning hoolib linnast ja Isamaaliidust, siis minu hinnangul oleks tal praegu kõige targem tagasi astuda ja järele mõelda, mis siis õieti toimus,” ütles Isamaaliidu parlamendifraktsiooni aseesimees Sirje Endre.

Nüüd survestavad erakonnakaaslased Mõisa, et ta astuks juba täna ajakirjanike ette ning selgitaks kõiki oma kriitikat tekitanud käike ja avaldusi.

Peeter Tulviste, Isamaaliidu aukohtu ja Tartu volikogu esimees ütles, et “neid asju on Mõisa ümber piisavalt palju ja nende mõju piisavalt suur, et juhatuse tasemel arutada.”

Tallinna linnapea küsimust Isamaaliidu juhatuse tänase koosoleku ametlikus päevakorras aga ei ole. Võimalik, et mööda sellest teemast ei pääse, nentis erakonna peasekretär Andres Ammas. Teravaid hääletoone, mis võiksid viia Mõisa umbusaldamise otsuseni, püüab Isamaaliit vältida, sest kardab Tallinna napi võimuliidu kokkuvarisemist.

“Mõisata ei oleks praegu Tallinna koalitsiooni ja Isamaaliit poleks võimu teostamas,” sõnas Ammas. “Võimuliit pealinnas toetub väga suures osas Mõisa isiksusele ja probleem pole tema asendamises, vaid selles, kas Isamaaliit jätkab võimul või opositsioonis.”

Postimehe anmdeil on Reformierakond ja Mõõdukad Isamaaliiduga ühel meelel: Mõisa ei tagandata linnapeatoolilt opositsiooni kätega, näiteks Keskerakonna algatatud umbusaldusavalduste maratoni kaudu, mistõttu otsuse peab tegema peaminister Mart Laari juhitud Isamaaliit.

“Tõenäosus, et Mõis astub tagasi paari kuu pärast, on palju suurem kui see, et ta lahkub homme või järgmisel nädalal,” tunnistas ka üks juhtivaid isamaaliitlasi.

Postimehe andmeil teevad Isamaaliit nagu ka tema koalitsioonikaaslased varjatult ettevalmistusi x-päevaks näiteks kuu-kahe pärast, mil linnapea Tallinnas siiski vahetub. Ühe stsenaariumi kohaselt võib see kaasa tuua ka ebapopulaarsete abilinnapeade Priit Vilba (Reformierakond) ja Liisa Pakosta (Isamaaliit) tagandamise ning linnapea koht läheb reformierakondlasest volikogu esimehele Rein Voogile, kelle praeguse ametikoha võtab üle Isamaaliidu esindaja.

Teine poliitringkondade kava jätab linnapea portfelli Isamaaliidule, sel juhul on tõenäolisim kandidaat Kesklinna vanem Siim-Valmar Kiisler.