Isamaaliidu volikogu peab vajalikuks haldusreformi läbiviimist Eestis kõigil kolmel riigivalitsemise tasandil: keskvõimu, maavalitsuste ja kohalike omavalitsuste tasandil, seisab peaminister Mart Laari juhitud Isamaaliidu volikogu avalduses.

Keskvõimu tasandil pooldab Isamaaliidu volikogu ministeeriumide arvu ja valitsuse koosseisu vähendamist ning põhimõtet, et poliitilisi otsusi teevad ministrid, mitte kantslerid ega ametite peadirektorid, kes neid otsuseid ellu viivad.

Isamaaliidu juhatuse liige Sirje Kiin ütles BNS-ile, et ministeeriumide vähendamise arutelul olid kõne all erinevad kombinatsioonid teede-ja side-, majandus-, rahandus-, kultuuri-ning haridusministeeriumi puhul, kuid see küsimus jäeti koalitsioonipartneritele ühiseks aruteluks.

Isamaaliidu volikogu on seisukohal, et vähendama peab maakondade arvu, kusjuures maakondade piirid ei tohi olla takistuseks haldusreformi läbiviimisel.

Konkreetsetest maakondadest juttu ei olnud ja volikogu üksikasjadesse ei laskunud, märkis Kiin.

Isamaaliit on seisukohal, et vald peab olema käepärase suuruse ja optimaalse elanike arvuga, millega 2002. aastal oleks Eestis 60-80 omavalitsust.

Kohalike omavalitsuste arvu tuleb tunduvalt vähendada ja valdade ühendamisel tuleb lähtuda kihelkondliku jaotuse ajaloolisest pärandist, märkis peaminister Laari erakonna volikogu.

Samuti on Isamaaliit seisukohal, et kohalikel valimistel võivad osaleda üksnes erakondlikud nimekirjad ja üksikkandidaadid.

Isamaaliidu volikogu toetab ka põhimõtet, et avaliku sektori tuludest läheks omavalitsuste eelarvete kaudu jagamiselepraeguse 20 protsendi asemel kuni 50 protsenti.

Pooldame ka sotsiaaltoetuste maksmise üleandmist kohalikele omavalitsustele. Sellega suurendame kohalike omavalitsuste õigusi ise otsustada oma kulutuste üle, märkis Isamaaliidu volikogu oma avalduses.

Isamaaliidu volikogu esitab oma seisukohad koalitsioonipartneritele Reformierakonnale ja Mõõdukatele arutamiseks, seades eesmärgiks oma ideede elluviimise 2002. aastaks.