Isamaaliidu saadikud jõudsid ühisele seisukohale, et praeguseks kujunenud olukorras on otstarbekas kärpida 2002. aasta eelarvet vähemalt poole miljardi krooni võrra eelkõige valitsemiskulude, näiteks ministeeriumide ülalpidamiskulude arvel, teatas ETAle Isamaaliidu parlamendifraktsiooni nõunik Sirje Kiin.

Kui majanduse areng peaks vastu ootusi olema praegusest prognoosist parem, on Kiini sõnul võimalik teha 2002. aastal positiivne lisaeelarve.

Isamaaliitu kuuluv Riigikogu rahanduskomisjoni esimees Kalle Jürgenson ütles, et tänaseks kujunenud majandussituatsioonis on 2002. aasta eelarve kärpimine vältimatu.

“Teha seda täna on oluliselt lihtsam kui hakata järgmisel aastal tegema negatiivset lisaeelarvet,” ütles Jürgenson. “Säilitades olemasolevaid prioriteete, tuleks kärpida ministeeriumide ülalpidamiskulusid kolme protsendi võrra. Kärpimisest ei tohiks kõrvale jääda ka põhiseaduslikud institutsioonid, eelkõige Riigikogu ülalpidamiskulud.”

Ka Rahvaerakonna Mõõdukad aseesimehe Rein Järvelille sõnul saab riigieelarvet kärpida vaid valitsusliidu osapoolte vahel sõlmitud kompromissi alusel, kusjuures selle eelduseks on rahandusministeeriumi argumenteeritud selgitused eelarvekärpe põhjendatuse ja vajalikkuse kohta.

Järvelill ütles eelmisel nädalal, et kokkuleppe korral näevad Mõõdukad ainukest kokkuhoiukohta valitsuse, Riigikogu, presidendi ja teiste valitsusasutuste töötingimuste parandamiseks ettenähtud kulude kärpimises.

Valitsus on otsustanud kärpida järgmise aasta riigieelarve kulusid võrdselt kõigi riigiasutuste osas.

Riigikogu rahanduskomisjon hakkab eelarve eelnõu arutama homme. Eelnõule on esitatud ligi 300 parandusettepanekut. Täiskogu arutab eelarvet jälle 14. novembril.

Järgmise aasta riigieelarve maht on praegu 33,448 miljardit krooni.