Riigikogu Isamaaliidu saadikurühm arutas esmaspäeval olukorda siseministeeriumis seoses minister Ain Seppiku küüniliste ja vastuoluliste avaldustega ning seoses kõrgete politseiametnike korruptsioonijuhtumitega, teatas ETAle Isamaaliidu parlamendifraktsiooni pressinõunik Sirje Kiin.

Kiini sõnul väitis siseminister Ain Seppik väitis nädalavahetusel antud usutlustes, justkui oleks tegu heade politseinike tagakiusamisega, esmaspäeval teatas aga risti vastupidi, et korrumpeerunud ametnik tuleks vallandada. Isamaaliidu fraktsiooni liikmed leidsid, et sellega astus siseminister ise moraalselt samasse ritta valetanud ja vassinud politseinikega.

Isamaaliidu väitel on siseministeeriumi töö olnud halb. Ligi 16 miljonit Eesti erinevate regioonide arendamiseks mõeldud Euroopa Liidu raha jäi siseministeeriumi lohakuse, saamatuse ja hooletuse tõttu saamata. Siseministeerium on isamaaliitlaste väitel jätnud õigeaegselt tegemata korrektsed väliseestlaste valimisnimekirjad, mille tulemusena on tekkinud oht, et tuhanded väliseestlased jäävad ilma oma kodanikuõigusest valida riigikogu valimistel.

Endine siseminister Tarmo Loodus ütles saadikurühma koosolekul, et on täiesti lubamatu kõrgete politseiametnike töö suunamine erakondlikul printsiibil nagu tegi seda äsja siseministri teadmisel Edgar Savisaar.

Riigikogu õiguskomisjoni liige Jaana Padrik ütles, et kui Tarmo Looduse siseministriks oleku ajal saavutati politseitöös stabiilsus ja depolitiseeriti juhtimine, siis nüüd on toimunud tagasikäik. “Keskerakond sekkub otseselt politsei töösse, politsei peab aga olema sõltumatu põhiseaduslik institutsioon,” ütles Padrik. “On tekkinud oht, et Eestis luuakse politseiriiki.”

Seoses talumatu olukorraga siseministeeriumis tegi Isamaaliidu saadikurühm peaminister Siim Kallasele ettepaneku kutsuda Keskerakonna siseminister Ain Seppik valitsusest tagasi.