Isamaaliidu juhatuse liige Liisa Pakosta (pildil) ütles teisipäeval Eesti Päevalehele, et juhatus arutab laupäeval kindlasti erakorralise suurkogu korraldamist, mis peaks toimuma detsembri alguses.

“Juhul kui suurkogu toimub, arutab juhatus ka seda, mis on suurkogu sisu ja kas valitakse ka uus esimees,” ütles Pakosta.

“Minu otsus tuleb nädala aja jooksul,” kommenteeris Mart Laar teisipäeval oma võimalikku tagasiastumist. “Kuid kindlasti ei saa ma langetada ühtegi otsust ise. Pean kõigi osapooltega nõu pidama ja lähtuma sellest, mis on oluline eeskätt erakonnale.”

Laari sõnul ei nõustu ta erakonnakaaslaste väitega, et kuigi Tallinnas tabas erakonda häving, läks mujal Eestis hästi. “See oli valimiskaotus ja sellest tuleb teha väga tõsised järeldused,” ütles ta. “Põhjendada, et mujal olid ju tulemused head, on keerutamine ja mulle see ei meeldi. Ei maksa endale mullikesi puhuda. Kuid see oli väärtuslik äratuskell ja mitte ainult Isamaaliidule.”

Laar lisas, et tema järeltulija leidmisega Isamaaliidus probleeme pole.

Eesti Päevalehe andmetel on erakonnas esimehe kandidaatidena arutatud Peeter Tulviste, Tunne Kelami, Tõnis Lukase, Jüri Luige ja Liisa Pakosta nimesid. Tõenäoliselt keeldub Luik kandideerimast. Laari poolehoid kaldub Lukasele. Üheks peafavoriidiks peavad Isamaaliidu liikmed Pakostat.

Isamaaliidu juhatuse liikme Mart Nuti sõnul tuleb Laari väljavahetamine suurkogul jutuks vaid juhul, kui ta ise teatab soovist tagasi astuda ning näeb vaeva uue kandidaadi leidmisel.

“Verevalamist ei taha keegi,” märkis Nutt. “Kui erakonnale tekitatakse uus kriis selle asemel, et kriisi lahendada, siis see ei aita mitte kedagi.” Ta lisas, et inimesed tahavad ka oma suu puhtaks rääkida.

Pakosta sõnul sõltub uue juhi valimine sellest, millised on erakonna eesmärgid. “Peame läbi rääkima, mis see meie püha üritus ning uus algus täpselt on ja siis vaatama, kes seda uut algust kõige paremini juhtida suudab.”

Laari sõnul on juhatuse kõige tähtsam ülesanne siiski see, et erakond arutab, kuidas edasi minna. “Otsustatud on, et Isamaaliit ei tee oma programmis, põhimõtetes, suundades ja taotlustes mingisuguseid muudatusi. Positiivne on, et erakonnas pole sisemisi vastuolusid ning tõmblevat süüdlaste otsimist,” ütles Laar.

Isamaaliidu Tallinna piirkonna juhatus otsustas teisipäeva hilisõhtul, et 9. novembril valitakse juhatuse uued liikmed ja esimees. Juhatuse koosolek jäi pooleli ning liikmete tagasiastumist arutatakse edasi kolmapäeval.

Tallinna piirkonna juhatuse esimees on Aimar Altosaar, liikmed Andres Herkel, Peeter Lääne, Venno Laul, Piret Lemsalu, Tiina Limberg, Vello Lokk, Andres Luus, Liisa Pakosta, Matti Tarum, Toomas Tõniste.