Ehkki Tallinna poliitringkondades on selge, et koos Mõisaga keelduvad Reformierakond ja Mõõdukad pealinna valitsemist jätkamast, ei soovi koalitsioonipartnerid seda otsesõnu avalikult kinnitada, kirjutab Postimees. Mõisa umbusaldamiseks ilma Keskerakonna liidir Edgar Savisaare toetuseta ei jätku Tallinna koalitsioonipartneritel volikogus hääli.

Mõisa ametist lahkumist pooldab enamik Riigikogu Isamaaliidu fraktsiooni liikmeid, kes saatsid teisipäeval linnapeale tungiva tagasiastumissoovitusega kirja.

Poole lehekülje pikkune kiri algab Mõisa juhitud Tallinna võimuliidu ja linnavalitsuse saavutuste kiitmisega. Seejärel jõuavad Riigikogu isamaaliitlased aga skandaalide juurde, märkides näiteks Mõisa sekkumist raudtee erastamisse.

“Meelis Lao ja Lennusadam on kujunenud Sind saatvateks märksõnadeks,” seisab kirjas. “Sinu tegevuse motiivid tekitavad hämmastust ja see tegevus on meile kui Isamaaliidu poliitikutele vastuvõetamatu.”

“Jääda linnajuhiks Keskerakonna armust ei oleks sihipärane,” jätkub kiri. “Me allkirjastame selle pöördumise teadmisega, et kõige õigem, mida Sa hetkel erakonna heaks teha saad, on linnapea ametikohalt tagasi astuda. Selleks pole vaja oodata Isamaaliidu Tallinna piirkonna üldkogu otsust, selleks on vaja Sinu enda otsust.”

Mõis sai kirja teisipäeval, hilisõhtul kohtus linnapea riigikogu Isamaaliidu fraktsiooni esimehe Tiit Sinissaarega ja erakonna juhatuse liikme Andres Herkeliga, kirjutab Eesti Päevaleht.

Riigikogu Isamaaliidu fraktsiooni pressinõuniku Sirje Kiini sõnul hääletas fraktsioon enne kirja vormistamist, kas tegu on nende kui erakonna liikmete või nende kui riigikogu Isamaaliidu saadikurühma liikmete seisukohaga.

“Otsustati, et see on erakonna liikmete seisukoht,” rääkis Kiin Eesti Päevalehele. “Seda eeskätt sellepärast, et see küsimus on Tallinna piirkonna ja volikogu fraktsiooni, mitte riigikogu fraktsiooni küsimus. “Küll võisime aga välja tulla poliitilise seisukohavõtuga.”

Kirjale alla kirjutanud Kadri Jäätma ei soovinud kirja sisu kommenteerida.

Kiri kannab 15 Isamaaliidu parlamendifraktsiooni liikme allkirja. Alla kirjutamast keeldusid Jaana Padrik ja Jüri Kaver, tehnilise arusaamatuse tõttu jäi allkiri andmata Trivimi Vellistel. Samalaadse kirja saatis Mõisale ka Isamaaliidu naisühendus.