Varem piirkondade üldkogude poolt üles seatud teine kandidaat, riigikogu liige Tõnis Lukas taandas oma kandidatuuri, ütles erakonna pressiesindaja BNS-ile.

Lukas põhjendas enesetaandust sellega, et erakond peab eurovalimistele minema ühtse meeskonnana. Ta lisas, et Isamaaliidu reiting on tõusuteel ning vahetusi pole vaja teha.

Erakonna reitingu tõusule viitas ka Kelam, öeldes BNS-ile, et Isamaaliit tahab europarlamendis saada vähemalt ühe koha.

Kelam põhjendas Isamaaliidu tõusu sellega, et erakonna püsiväärtused — rahvuslus, eesti kultuuri säilimine — on ühiskonnas suuremat tähelepanu omamas.

Tema kinnitusel pole Isamaaliidu eesmärk mitte oma esindaja saamine europarlamenti iseenesest, vaid elukvaliteedi tõus ja Eesti turvalisuse tagamine läbi EL-i.

Kelam avaldas lootust, et europarlamendis ja Euroopa Rahvaparteis jätkub senine koostöö opositsioonilise Isamaaliidu ja valitsuse juhtpartei Res Publica vahel, mille ilminguks on olnud ka võitlus totalitaarsete režiimide hukkamõistu eest.

“Kahjuks pole see koostöö olnud sama edukas väljaspool Rahvaparteid,” lisas ta, viidates Isamaaliidu ettepanekule teha europarlamendi valimistel ühist kampaaniat, mille Res Publica tagasi lükkas.

Isamaaliidu suurkogu valis laupäeval ka erakonna uue juhatuse.

Erakonna pressiesindaja teatel kuuluvad üheks aastaks valitud uude juhatusse Tõnis Lukas, Andres Herkel, Peeter Tulviste, Mart Nutt, Mari-Ann Kelam, Trivimi Velliste, Epp Rebane, Toivo Jürgenson, Aimar Altosaar, Toomas Tõniste, Erno Ilsen, Vello Salum, Tarmo Kruusimäe ja Kalle Jürgenson.

Juhatuse uued liikmed on MTÜ Jalgpallihaigla eestvedaja Tarmo Kruusimäe ehk Kojamees, ettevõtja ja purjetaja Toomas Tõniste, Pilistvere kirikuõpetaja ja omavalitsustegelane Vello Salum ning Viljandimaa väikeetevõtja ja omavalitsustegelane Erno Ilsen.

Eelmisest koosseisust ei kuulu juhatusse Andres Ammas, Anna-Greta Gutman, Kaia Iva ja Mart Laar. Erakonna pressiesindaja ütles BNS-ile, et ükski neist ei kandideerinud.

Isamaaliidu esimeheks tagasi valitud Tunne Kelam tervitas oma kõnes uut juhatust ja tegi valimistel kõige rohkem hääli saanud Tõnis Lukasele ettepaneku asuda erakonna aseesimehe kohale.

Aseesimehed kinnitab erakonna volikogu juhatuse liikmete seast ja tavaliselt on esimene aseesimees juhatuse kõige rohkem hääli saanud liige.

“Siin on õnnestunud kombinatsioon kogenud tegijatest ja uutest tulijatest. Suurkogu toetuse said mõlemad”, ütles Kelam uut juhatust iseloomustades.

Suurkogu võttis vastu poliitilise deklaratsiooni, milles nõutakse võimuliidult vabaduste piiramise lõpetamist.

Isamaaliit hoiatas, et Res Publica valitsuse pakutud lihtsad lahendused ja keelud ei ehita Eesti ühiskonda.

Hariduspoliitilises avalduses teatas Isamaaliit, et jälgib murega lammutustööd, mida teeb Res Publica valitsus haridustöötajate hulgas riigi mainega.

Valitsuse saamatu tegevus on tekitamas trotsi suures osas õpetajatest, kelle igapäevatöösse suhtuvad koalitsiooni haridusideoloogid märgatava üleolekuga, teatas opositsioonipartei.

Isamaaliit nõudis valitsuselt asjakohase haridusstrateegia väljatöötamist, mida Res Publica ei peaks tegema ainult enda nimel, vaid arvestades kõigi kogenud erakondade panusega, samuti ühiskondliku leppe raames tehtavate strateegiliste kavadega.

Opositsioonipartei teatas, et annab peaministrile üle loetelu sammudest, mida haridusvaldkonnas lähiajal astuda tuleb.