Isamaa esimehe Helir-Valdor Seederi sõnul on selge, et kui majanduskriis kestab pikemalt, satuvad paljud pered raskustesse. "Sissetulekud langevad ja säästud lõppevad, mistõttu ei ole neil võimalik katta endale võetud kohustusi - ohtu satuvad nende kodu ja vara. Samas on valdavalt tegemist inimestega, kes suudaksid tavaolukorras enda kohustusi täita," märkis ta.

"Eriolukord vajab erakorralisi meetmeid ning seetõttu teeme ettepaneku pakkuda inimestele ajutist riigipoolset tugilaenu, et tagada Eesti perede toimetulek," ütles Seeder pressiteates.

Isamaa juhi sõnul erineb nende lahendus kõigist senistest peredele suunatud kriisimeetmetest. "Tugilaen on mõeldud nendele inimestele, kellel on olnud püsiv sissetulek ja kelle majanduslikud raskused on lühiajalised. See annab võimaluse väärikalt ja vastutustundlikult kriis üle elada, kuid tavapärase olukorra taastumise järel tuleb see laen ka tagasi maksta," kinnitas ta.

Rahvastikuminister Riina Solmani sõnul on riigi tugi lastega peredele tekkinud olukorras toimetulekuks äärmiselt oluline. "Kui inimesed satuvad võlalõksu, nagu juhtus paljudega eelmise majanduskriisi ajal, takistab see kriisist taastumist," sõnas ta.

Erakonna teatel on tänases olukorras tegemist turutõrkega - sissetuleku ajutiselt kaotanud inimestele pangad enamasti laenu ei anna. "Oleme valmis kaaluma laenuandjana ka pankasid - kui nad on valmis seda teenust operatiivselt ja madalate kuludega pakkuma," seisab Isamaa pressiteates.

Helir-Valdor Seeder lisas, et see on vastutustundlik ettepanek ja lähtub parempoolse majanduspoliitika põhialustest. "Pakume madala intressiga riigipoolset laenu neile, kes seda tõesti vajavad. Laustoetuste maksmine ja lennukilt raha külvamine ei ole riigile pikaajaliselt jõukohane ega mõistlik," lisas ta.

Tugilaen on mõeldud inimestele, kes on kriisieelsel ajal tööl käinud, ühiskonda maksude näol panustanud ning kelle ajutine sissetuleku langus tuleneb kriisist. Laenu antakse kuni taotleja viimase kahe aasta kahe keskmise kuupalga ulatuses. Seda arvestatakse tasutud sotsiaalmaksu alusel. Laenu ülempiir on kolm keskmist palka ehk ca 4500 eurot.

Tugilaenu saamiseks peab taotleja või tema pereliikme sissetulek olema oluliselt vähenenud (analoogselt ettevõtetele pakutava töötukassa palgameetmega - 30%). Laen on intressivaba esimesed 12 kuud. Laenu tagasimaksed algavad aasta pärast laenu saamist ja laen tuleb üldjuhul tagastada kolme aasta jooksul peale intressivaba perioodi lõppu. Laenu ülempiiri tõstetakse ja laenu tagasimakse perioodi pikendatakse kui peres on alaealisi lapsi.