Selleks tuleb II samba pensionifondid teha vabatahtlikuks ja anda inimestele võimalus jätkata säästmist ja investeerimist ka isikliku investeerimiskonto kaudu, teatas Isamaa. Samuti peab inimestel olema õigus kogutud raha välja võtta.

"Isamaa ettepanek on teha kogumispensioni süsteemis üks põhimõttelise tähtsusega muudatus - anda inimestele otsustusõigus oma teise pensionisamba kasutamise üle," ütles Isamaa esimees Helir-Valdor Seeder.

Isamaa ettepanek lähtub sellest, et II pensionisammas pole täitnud selle kehtestamisel seatud eesmärke.

Isamaa ettepanek lähtub sellest, et kogu II sambasse kogutud vara kuulub pensionikogujatele. Ettepaneku kohaselt võib pensionikogumist jätkata samamoodi nagu seni, kuid lisandub õigus kanda pensionifondi kogunenud raha oma investeerimiskontole ning seda ise paigutada.

Investeerimiskonto kasutamise võimalusi laiendatakse, et seda kasutades oleks võimalik investeerida rohkematesse varaklassidesse. Investeerimiskonto kaudu tuleb soovijatele anda ligipääs võimalikult paljudele Eesti ja maailma väärtpaberitele, investeerimisfondidele ning muudele investeerimisvõimalustele. Igaühel on ka õigus raha investeerimiskontolt välja võtta.