Sergei oli oma abikaasale Oksanale toeks kõik sünnituse 18 tundi. “Hoidsin käest kinni, tõin vett, olin moraalseks toeks, aitasin käia,” kirjeldas ta oma rolli Eesti Päevalehele.

Ida-Tallinna keskhaigla naistekliiniku ämmaemand Kristi Sims kinnitas, et peresünnitus on aasta-aastalt sagenev trend ning kliinikul on tulnud perepalateid juurde ehitada. Praegu on haiglas 14 perepalatit, neist on siiani jätkunud.

“Tullakse kindla peale peresünnitusele, paarid on eelnevalt perekoolis teavet saanud,” lausus ta. “Mehed võtavad protsessist väga aktiivselt osa, aitavad naist, masseerivad, küsivad kõige kohta palju.”

Simsi sõnul on neid mehi, kes väljutusperioodiks naise kõrvalt lahkuvad, väga vähe. Enamik paare teeb koos läbi kogu protsessi ning peresünnituse kasuks otsustavad nii nooremad kui ka vanemad mehed. “Rõõmupisaraid on hästi palju,” naeratas ta. Ämmaemanda sõnul meenub talle kümne aasta jooksul vaid üks juhtum, kus minestanud isa turgutada tuli.

Ka Tartu ülikooli kliinikumi naistekliiniku sünnitusosakonna juhatajal Fred Kirsil on aastate jooksul õmmelda tulnud vaid ühe kohkunud isa katkikukutud pead. Praegu moodustavad peresünnitused Tartus kõigist sünnitustest 66 protsenti.

Lääne-Tallinna keskhaigla ravijuht Maike Parve ütles, et nende haigla kavatseb olemasolevale 21 perepalatile veel kümme juurde ehitada. Peresünnitusi on tema sõnul igal aastal 12-15 protsenti juurde tulnud. Pelgulinna sünnitusmaja personal on saanud ka erilist suhtlemiskoolitust, et sünnitusel viibivate meestega suhelda.