Age ja Andrus Kangur läksid lahku viie aasta eest, abielust sündinud kaks last jäid ema juurde. “Esimese aasta eest sain laste kasvatamiseks raha siis, kui maja müüki läks. Nüüd pole ma abikaasalt juba neli aastat sentigi saanud,” rääkis Age Kangur Sakalale.

Naise sõnul tegi ta kaks aastat pärast lahkuminekut Viljandi maakohtule abikaasalt alimentide saamiseks avalduse. Järgmised kaks aastat olevat ta oodanud kohut, sest asja arutamist lükati kohtuniku surma tõttu edasi. “Siis tuli uus kohtunik, kes korraldas kuu ajaga asja läbiarutamise,” meenutas Age Kangur. Kohus nõudis mehelt välja 1200 krooni alimente kuus, kuid too pole seda summat kordagi maksnud.

“Tahtsin esitada uue avalduse, et korraldada sundmaksmine, aga kohtust öeldi, et pean otsima advokaadi ja maksma 1800 krooni,” pahandas naine.

Viljandi maakohtu kohtusekretär Elsa Korjus selgitas, et eelmisest aastast on kohtutäiturid vabakutselised. “Elatise sissenõudmiseks oleks Age Kangur pidanud tollal valima endale täituri, et ta aga polnud seda teinud, siis seisis tema asi kapis,” ütles sekretär.

Korjus soovitas Kanguril algatada abikaasa vastu erasüüdistus. “Varem tegi kohtutäitur politseile avalduse kriminaalasja algatamiseks alimentidest kõrvale hoidja vastu, nüüd aga peab elatisraha nõudja selleks ise kohtusse pöörduma.”

Kohtusekretär lisas, et avalduse esitamisel nõutakse kautsjonit 1800 krooni, mille hageja saab tagasi kriminaalasja algatamisel.

Möödunud aasta septembrist Age Kangurit sissenõudmisasjus esindav kohtutäitur Rita Lohu soovitas naisel kohtule samuti uus avaldus esitada. “Et mees ametlikult kusagil tööl pole, siis ei saa me temalt ka midagi välja nõuda,” kinnitas Lohu.

Lahus elavad abikaasad pole Age Kanguri sõnul seni lahutust ametlikult vormistanud.