Juunis tuvastasid arstid 19-aastasel Argo Vaabelil ägedakujulisest herpesentsefaliidist tingitud peaajupõletiku, mis arstide hilisemate väidete kohaselt oli ravimatu haigus, kirjutas Postimees.

Mustamäe haigla ravijuht Rein Zupping ei olnud kohtumisel surnud noormehe isaga nõus vastama konkreetselt mitte ühelegi küsimusele enne, kui saab kirjaliku kaebuse, milles Argo vanemad täpsustaksid oma rahulolematuse põhjusi.

“Neid küsimusi, millele me vastust otsime, on palju,” ütles surnud poisi isa Juhan Vaabel ajalehele.

Lisaks sellele, et äkiliselt haigestunud noormehele ei olnud võimalik koju kutsuda kiirabi, ei suutnud arstid nädal enne haiguse lõppjärku midagi konkreetset diagnoosida. Pärast esimesi haigusnähte — püsivat 40-kraadist palavikku, oksendamist ja peavalusid — saadeti Argo Mustamäe haiglast tagasi koju.

“Mulle jääb arusaamatuks, kuidas saavad arstid öelda, et poiss polnud haige, kui ta praktiliselt väänles valust ja palavik ei läinud alla,” rääkis isa Postimehele.

Zuppingu sõnul pole aga haiguste eelsümptomid põhjuseks, miks inimene haiglaravile võtta.

Argo ravidokumentides uuringud puuduvad ja nii pole keegi teine peale asjassepühendatud arstide näinud kompuutertomograafiat ja haiguse tuvastamiseks vajalikku seljaaju vedeliku uuringuid. Poisi haigusloos on kirjas, et viirusentsefaliit avastati alles viimases faasis — eelnevalt kahtlustati patsiendil hoopis teisi haigusi.

Vanemate suurim pretensioon on kiirabi vastu, kes ei saatnud haige noormehe juurde arstiabi. Kiirabi tegevuse eest vastutav Põhja-Eesti häirekeskuse juhataja Janek Laev pärast Argo isaga kohtumist algatada juhtunu kohta sisejuurdluse.