„Põhjalik kohtumeditsiiniline ekspertiis selgitas välja, et lapse ootamatu surma põhjuseks oli terviserike. Surma asjaolude väljaselgitamiseks algatatud kriminaaljuurdlus lõpetati eelmisel nädalal kuriteo koosseisu puudumise tõttu, sest surma ei kutsunud esile lapse väärkohtlemine,“ teatas venekeelsele Delfile Põhja ringkonnaprokuratuuri pressiesindaja Arno Põder. „Lapse surma uuriti ettevaatamatusest surma põhjustamise paragrahvi alusel. Selle paragrahvi alusel uuritakse kõiki laste surmajuhtumeid, mille asjaolud on ebaselged või äratavad kahtlust.“

Pooleaastane Milana suri 29. veebruaril. Lapse ema Alla sõnul sündis ta eelmise aasta augustis täiesti tervena. Enne surma oli ta nädal aega haige, tal oli 39-kraadine palavik. Koju kutsuti perearst, kes ei tulnud ja soovitas ainult telefoni teel, kuidas palavikku alla võtta, ning kutsus 5. märtsiks vastuvõtule. 29. veebruaril palavikku enam ei olnud ja Alla läks tööle, jättes last valvama mehe.

„Kella 9 ajal hommikul Milana ärkas,“ meenutab Dmitri. „Jooksis käimistoolis ringi. Kõik oli normaalne. Hakkas kapriisitsema, ei tahtnud süüa. Ma panin ta magama. Kuskil enne kolmveerand ühtteist mõtlesin ma, et tuleb ta üles ajada ja ikkagi proovida süüa anda. Võtsin kätest kinni – mitte mingit liikumist. Vaatasin, et tal on huuled sinised. Hakkasin tegema kunstlikku hingamist. Ei aidanud.“

Dmitri haaras telefoni ja helistas Allale. Nuttis, karjus, küsis, mida teha. Naine suutis kutsuda kiirabi.

Tallinna kiirabi peaarsti Raul Adlase sõnul saabus kõne kell 10.58 ja kiirabi jõudis kohale kell 11.09. Kohale kutsuti ka politsei, kellele anti üle kõik asjassepuutuvad dokumendid.

Küsimusele, kas laps oli veel elus, keeldus Adlas vastamast, viidates sellele, et jutt käib delikaatsetest isikuandmetest.

Kui Alla koju jõudis, arste seal tema sõnul enam ei olnud. Pärast surma konstateerimist nad lahkusid ega jätnud maha ühtki paberit, kuigi tavaliselt seda tehakse. Politsei viis aga Dmitri seletuste andmiseks kaasa.

Dmitri: mind süüdistati lapse tapmises

Mees oli šokis, tagus vastu ust ja küsis, miks teda kinni hoitakse nagu looma puuris. Järgmisel päeval viidi ta uurija juurde, kus teda sõimati narkomaaniks ja süüdistati oma lapse tapmises.

Dmitrit hoiti kinni terve ööpäeva ja lasti siis allkirja vastu elukohast mitte lahkumise kohta vabaks. Alla sõnul näitas lahkamine, et laps suri südamepuudulikkusse.

Alla rääkis Delfile, et enne surma oli Milana väga rahutu, nuttis palju ja võttis liiga kiiresti kaalus juurde. Kõige hoolimatumas suhtumises tema tütre tervisesse süüdistab Alla perearst Tatjana Sorokinat Lasnamäe tervisekeskusest Medicum. „Kaks kuud ei vaadanud ta last üldse läbi ja magas maha mingi protsessi arengu, mis viiski lapse surmani. Ma ei taha, et see kellelgi teisel korduks,“ ütles Alla.

Alla nimetab Sorokinat perearstiks, aga tegelikult on ta konsulteeriv pediaater.

Alla sõnul oleks Milana viiekuuseks saades pidanud toimuma vaktsineerimine, aga neil ei õnnestunud kuidagi doktor Sorokina juurde pääseda.

Perearst Tiina Kalle selgitas Delfile: „Mina ja minu kolleegid tunneme perekonnale, kellega juhtus selline õnnetus, siiralt kaasa ja mõistame nende valu. Samas leiame me, et Alla ei esitanud kõiki asjaolusid päris täpselt.

13. veebruaril helistas ta meie perearstikeskuse Vitacon registratuuri ja tahtis Milana doktor Sorokina juurde vastuvõtule kirja panna. Et lähimaks kolmeks päevaks vabu aegu ei olnud, soovitati emal helistada vastuvõtu päeval, 15. veebruaril. Siis oleks võinud vabaneda täiendavaid aegu. Kohe tehti ka ettepanek, et mina läheksin koduvisiidile või võtaksin nad vastu 14. veebruaril.

Nendest välja pakutud variantidest Alla kategooriliselt keeldus ja teatas, et tahab saada ainult doktor Sorokina juurde. 15. veebruaril naine täiendavaid aegu ei küsinud, kuid võttis tütre dokumendid välja ja ütles, et läheb teise perearstikeskusse perearst Lilia Hirve juurde.“

Alla sõnul andis lapse palaviku alandamise kohta telefoni teel nõu juba uus arst, kes kutsus 5. märtsiks vastuvõtule. Doktor Hirve Milanat näha ei jõudnudki.

Tänapäeval tuleb last esimesena üle vaatama mitte laste- vaid perearst. Doktorid Kalle ja Sorokina selgitasid: „25. augustil, nädal pärast Milana sündi, käis perearst Kalle koduvisiidil tervet vastsündinut üle vaatamas, andis soovitusi toitmiseks ja hoolitsemiseks ning perearsti ja konsulteeriva pediaatri poole pöördumise korra kohta.“

Kalle sõnul töötab perearstikeskuses Vitacon spetsiaalselt laste teenindamiseks konsulteeriv pediaater Tatjana Sorokina, kes on 25-aastase staažiga arst. „Ma vaatan lapsed alati üle iga kuu ja elan selliste põhimõtete järgi. Ma konsulteerisin Milanat ainult seetõttu, et töötan perearstikeskuses, kus mul on kaks korda nädalas kahetunnine vastuvõtt. Paljud perearstid töötavad aga üldse ilma pediaatriteta. Ma saan aru, et ema räägib eranditult minust, sest tema arvas ilmselt, et hakkabki pidevalt just pediaatri juures käima. Aga lastega tegelesid meil enne ja tegelevad ka edaspidi ikkagi perearstid,“ ütles Sorokina.

„Vastavalt tervisekontrolli plaanile ja riikliku vaktsineerimise programmile vaatab perearst kuni üheaastane laps läbi kahenädalaselt ning 1-, 3-, 6-, 9- ja 12-kuuselt. Milana vaatas iga kuu üle meie pediaater Sorokina. Et laps oli terve ja mingeid kõrvalekaldeid normist näha ei olnud, Milana vanemad perearsti poole ei pöördunud. Seepärast ei olnud mul ka vajadust Milanat isiklikult läbi vaadata. 2012. aastal käis Milana doktor Sorokina juures vastuvõtul 4. jaanuaril (profülaktiline läbivaatus, haiguse märke ei ilmnenud) ja 11. jaanuaril (plaaniline vaktsineerimine, tervise halvenemist pärast vaktsineerimist ei esinenud),“ lisas perearst Kalle.

Taoline surm on haruldus

Sorokina sõnul ei märganud ta Milana juures mingeid terviseprobleeme. Ta tunnistas küll, et selline surm on tänapäeval siiski haruldane juhus.

„Kogu Milana tervise jälgimisperioodi jooksul meie keskuses vaatasid tüdruku läbi erinevad arstid, sealhulgas ortopeed ja neuropatoloog, kümnel korral ning keegi ei avastanud mingeid varjatud või nähtavaid patoloogiaid, mis on dokumentaalselt tõestatud. Laps oli terve ning mingeid tõsiseid haigusi või märke ohust tema tervisele ei olnud, mida kinnitab ka täiendav läbivaatus 28. jaanuaril lastehaigla vastuvõtus. Kahjuks ei saa ma täpsemat informatsiooni edastada, sest see on keelatud isikuandmete kaitse seadusega,“ ütles doktor Kalle.