Kõiv räägib täna hommikul erakonnakaaslastele saadetud kirjas, et 17 erakonnast eile välja astunud inimese seas oli ka mitu sellist, kes olid kaudselt või otseselt kahjustanud erakonna huve, näiteks kandideerides selle nimekirjade vastu.

Kõiv viitab sellele, et kõik selliselt käitunud Võru piirkonna inimesed ei ole veel lahkunud ning ta teeb piirkonna juhatusele algatada nende täiendav väljaarvamine.

"Erakonna liikmena erakonna vastu kandideerinud inimesed arvatakse liikmete hulgast välja," kirjutab Kõiv. Tema sõnul on parim, kui erakonna huve kahjustanud inimesed ise ennetavalt parteist lahkuvad.

Kõiv annab kirjas hinnangu ka Ülo Tuliku süüdistustele laimukampaanias. Tema sõnul puudub endise riigikogu liikme väidetel igasugune sisu ja alus.

"Arvestades antud juhtumit, on aukohtu hoiak mõistetav, kuna avaldus tugineb infol, mille allikas ei ole usaldusväärne. See pole esimene kord, kui see allikas IRLi liikmete mainet avalikult kahjustab," kirjutas Kõiv.

Ta peab kahetsusväärseks, et osa liikmetest otsustas erakonnast lahkumisel kahjustada ka partei niigi räsitud mainet.

"Mul on kahju, et ei minda rahus, vaid püütakse IRLi madalseisu süvendada ja enda lahkumist avalikult erakonda kahjustades õigustada ning mujal kannuseid teenida," kirjutab Kõiv.

Piirkonnaorganisatsiooni juht peab Tuliku tegevuse peamiseks tegelikuks motivaatoriks Setumaa valla loomise ambitsiooni, kuna IRL seisab tervikliku ja tugeva Võrumaa huvide eest.

"Pole saladus, et IRLi omavalitsusjuhid on kõige rohkem rääkinud ühe tugeva omavalituse moodustamisest. Ja siit tegelikkuses veelahe jooksebki," kirjutab Kõiv.

Andres Kõivu kiri

Head aatekaaslased Võrumaal!
Vabandan teie kõigi ees, et pole varem kõneks tulevas küsimuses oma seisukohta avaldanud. Sellele viivitusele on mind peamiselt sundinud vajadus oodata selgust, seda, et inimesed jõuaksid oma otsustes piisavalt kaugele.

Eilne päev tõi selguse, et Isamaa ja Res Publica Liidu Võrumaa piirkonnast lahkub 17 inimest, praeguseks endised erakonnakaaslased. Nende eestkõnelejaks oli Ülo Tulik, kes põhjendas iseenda ja kõigi nende inimeste lahkumist Irja Tähismaa väitega, et mina olen koos Hasso Ploomipuuga teda viimased viis aastat laimanud. Arvestades antud juhtumit, on aukohtu hoiak mõistetav, kuna avaldus tugineb infol, mille allikas ei ole usaldusväärne. See pole esimene kord, kui see allikas IRLi liikmete mainet avalikult kahjustab.

Selguse huvides pean siiski ütlema, et sellel väitel puudub igasugune alus ja ma jätan selle kõik esitajate südametunnistustele. Aga teha pole enam suurt midagi - süüdistus on õhku visatud, ilma, et keegi oleks isegi avanud selle sisu. See ei tee mistahes selgituste andmist ei erakonnas ega ka avalikkuse ees kuidagi lihtsamaks. Seetõttu on vahejuhtum olnud minu jaoks ebameeldiv ja mitte liiga õpetlik.

Tegelikkuses olen ma Ülo Tulikule siiski ka tänulik - Võrumaa liikmete jaoks pole saladus, et lahkujate leeris on ka selliseid inimesi, kes on meid mingis mõttes juba ammu reetnud. Seda peamiselt kaudselt - valimistel erakonnale võidetud usalduse ja toetuse mahamängimisel isiklikes, perekondlikes, sõpruskondlikes - või veel hullem - teiste erakondade huvides. Hullem sellestki - lahkujate seas oli inimesi, kes jätsid valimistel tegemata selle, mida olid lubanud erakonnakaaslastele Võrumaal, kuid ka erakonna juhtidele Tallinnas. Ja nagu sellestki oleks veel vähe - minejate seas oli ka neid, kes rikkusid eelmistel kohalikel valimistel otseselt erakonna reegleid kohalikeks valimisteks - nad kandideerisid erakonna vastu. Seda tegid ka inimesed, kellele oli reaalselt usaldatud IRLi valimistulemuste tagamine valimistel.

Nagu teate, on põhikirja järgi sellistel puhkudel liikmete väljaarvamine erakonna eestseisuse ülesanne, kuid Tallinn on Võrust kaugel ja ebamugav on selliste küsimuste lahendamine olnud kõigi jaoks. Pean kahjuks ütlema, et meie piirkonna liikmete seas on jätkuvalt neid, kes on otseselt erakonna huve kahjustanud ja IRLi vastu valimistel agiteerinud või kandideerinud. Soovitan ka neil vabatahtlikult lahkuda, sest palun piirkonna juhatusel koguneda ja see puhastustöö lõpule viia. Erakonna liikmena erakonna vastu kandideerinud inimesed arvatakse liikmete hulgast välja. Punkt.

Ma tänan kõiki neid inimesi selle eest, et nad on varem meid aidanud, kuid selline käitumine viib meie teed lahku. Parim on, kui inimesed sellele otsusele ise jõuavad, enne kui neid välja arvatakse.

Pean kahetsusväärseks, et osa liikmetest otsustas erakonnast lahkumisel kahjustada ka meie partei niigi räsitud mainet. Mul on kahju, et ei minda rahus, vaid püütakse IRLi madalseisu süvendada ja enda lahkumist avalikult erakonda kahjustades õigustada ja mujal kannuseid teenida.

Ülo Tulik ütles eelmisel nädalal Postimehes sõnad, mis paljuski tema praegust käitumist selgitavad: Setu valla moodustamisel on saanud takistuseks parteipoliitiliste seisukohtade kaitsmine kohaliku omavalitsuse tasandil, kus kogukonna huvid on jäetud tagaplaanile.

Mul pole midagi Setumaa valla loomise vastu, kui nende valdade elanikud seda soovivad, kuid ma olen kategooriliselt selle vastu, et Võrumaa kui terviku huvid sealjuures kõrvale heidetakse. Pole saladus, et IRLi omavalitsusjuhid on kõige rohkem rääkinud ühe tugeva omavalituse moodustamisest. Ja siit tegelikkuses veelahe jooksebki. IRL on Võrumaal tingimusteta võitnud kahed viimased kohalikud valimised ja meie jõud on reitingust tunduvalt suurem.

Mul on kahju, et meie erakond on viimasel ajal nii palju üle elanud, kuid usun, et need arengud aitavad liikmeskonda korrastada ja annavad üldsusele meie erakonna osas suurema selguse.

Soovin kõigile palju jõudu ja toimekat kevadet!

Andres Kõiv, IRLi Võru piirkonna esimees