Delfi avaldab Margus Tsahkna kirja täismahus.

Head aatekaaslased!


Soovin teile ilusat aastavahetust ja tänan möödunud aasta eest! Oli see vast üks korralik sõit! Võtsime eesmärgiks poliitiline stagnatsioon lõpetada ja saime sellega hakkama.

USA presidendivalimised ja BREXIT näitasid, et uue ajastu poliitiliste otsuste tegemine põhineb primitiivsetel konfliktidel, mis lõhestavad ühiskondi ja kus on vähe kohta argumenteeritud debattidel. Maailmas on olukord segane ning seda enam peame me oma rahva koos hoidma. Sest ainult nii, ühtselt ja koos saame me sellest keerulisest ajast riigina läbi mindud. Minu käest on küsitud, mida ma pean möödunud aasta olulisemateks otsusteks Eesti poliitikas. Peame tunnistama, et üks ajastu sai läbi. Eesti sai endale uue presidendi ja valitsuse, meil oli selles kaalukas roll.

Palju on kritiseeritud Eesti poliitikuid ja erakondi. Samas, kui vaadata maailmas toimuvat, siis on meie erakonnad näidanud võimekust kriitilistel hetkedel leida ühisosa, tuua vajalikke muutusi ning erahuvidele eelistada riigi suuremaid väljakutseid.

Meie erakond on paljude jaoks üllatuslikult näidanud end sellel aastal poliitiliste otsuste eestvedajana. Minu jaoks ei olnud see üllatus. Presidendivalimistel suutsime näidata meeskonnatööd, koondades Allar Jõksi, kui poliitikaülese kandidaadi taha suure toetuse. Tänan Allarit ja tema meeskonda ja ka kõiki meie inimesi, kes tulemuse nimel tööd tegid. Võime rahuliku südamega öelda, et kuigi Allarist ei saanud presidenti, oli just meie poolt algatatud protsess see, mis tõi kogu Eesti poliitikasse muutuse. Leidsime suure ühisosa ning saime Eestile presidendiks Kersti Kaljulaidi, kes kannab sarnast sõnumit kui meie.

Erakonna eesmärgiks on oma maailmavaate elluviimine. Rahvusriigi ja kaasaegse konservatiivsuse eest seismine on meie ülesanne ja viimane aeg oli varjust välja murda. Uues valitsuses oleme me ainukene parempoolne erakond, mis paneb meile suurema vastutuse kui seni oleme kandnud. Valitsusläbirääkimistel suutsime hoida tugevat liini ja saavutada ettevõtjatele ning töötavatele inimeste sõbraliku lepingu. Tulumaksuvabastus, mis puudutab positiivselt üle poole miljoni tööinimese, on tänaseks seaduseks saanud. Langetame ettevõtte tulumaksu 20 protsendilt 14le ja astume samme, et ettevõtlikke inimesi innustada oma ideede elluviimisel.

Järgmisel aastal jõustub elatisabi fond ning täies mahus ka meie kolmanda lapse poliitika - kolme lapsega pere hakkab saama kuus 500 eurost toetust, nelja lapsega 600 eutost jne. Need on asjad, mida oleme lubanud ja ka ellu viinud. Kuid suured reformid ootavad ees. Pensionireform ja vanemahüvitise reform on suured otsused, milles oleme kokku leppinud. Samuti see, et haldusreform viiakse lõpuni nii, et kohalikud omavalitsused saavad endale tugevad tulubaasi ja oleks võimelised oma elanikele pakkuma kvaliteetseid teenuseid.

Eesti keele areng ja kaitsmine on olnud meie erakonnale oluline teema läbi aegade ja uus valitsuslepe annab siin meile suuremad võimalused, et järjest rohkem inimesi eesti keelt õpiksid ning me ka 100 aasta pärast eestikeelseid laulupidusid pidada saame. Eesti Keele Maja konseptsiooni rakendamine Narvas ja Tallinnas on kokku lepitud. Eesti Keele Instituut jätkab oma tööd. Vene keelsetes koolides hakatakse rohkem eesti keelt õpetama eesmärgiga, et kõik meie lapsed omaksid juurdepääsu eestikeelsele kõrgharidusele.

Eesti kaitsmine ja kaitsevõimekuse tõstmine saab hoogu juurde. Järgmisel aastal moodustavad kaitsekulud 2,2%SKPst, millele lisandub rahvusliku investeeringute programmist veel suurusjärgus 20 miljonit eurot aastas. See on uus tase, mis võimaldab meil vastu võtta juba järgmisel aastal brittide poolt juhitava NATO liitlaste 1300 lahinguvalmiduses sõduri. Kaitse - ja välispoliitikas ajame sama liini edasi. Venemaa jätkuv rahvusvahelise õiguse rikkumine Ukrainas aga ka Süürias ei anna alust sanktsioonide tühistamiseks.

Aasta tagasi ütlesin, et ka oma erakonna asjad tuleb korda teha. 1,1 miljoni euro väärtuses maksmata arveid on tasutud ja meie erakond läheb kohalikele valimistele vastu tugevas positsioonis.

Head sõbrad! Tänan meie riigikogu fraktsiooni, ministreid aga eelkõige kõiki meiega kaasa mõtlevaid inimesi kohalikes kogukondades! Loodan, et leiate toimetuste kõrval hetke aega ning möödunud aastale tagasi mõeldes tõdeda - meil oli hea aasta, mis pani aluse veelgi edukamale 2017. aastale. Ja ma ei pea siin silmas üksnes erakonda, vaid ennekõike Eestit.