"Eilsel istungil otsustas Keskerakonna fraktsioon jätkata Eesti Vabariigi seaduste eiramist ning tegutseda ka edaspidi erakoolide tegevustoe väljamaksmise vastu. Sellega keeratakse selg erakoolide lastele ja nende vanematele ning irvitatakse seaduse täitmist toetanud IRLi, sotside ja Reformierakonna fraktsioonide üle," teatas IRL.

Fraktsiooni esimees Eerik-Niiles Kross sõnas, et tal on volikogus "hale" jälgida, kuidas Keskerakonna saadikud ettepanekutele vastu hääletavad. "Suur osa volikogus arutatavast ei ole ju erakonnapoliitiline, vaid puudutab linna elu korraldust ja teenuseid kodanikele. IRLi saadikud hääletavad südametunnistuse järgi. Keskerakond hääletab nii, nagu juht käsib. Isegi sõjaväes on seadus, et ebaseaduslikke käske ei pea täitma. Kuidas saab vaba riigi vaba rahvasaadik hääletada vastu eelnõule, mis kutsub üles linnavalitsust kohtuotsust täitma? Tallinnas saab," nentis ta.

"Erakoolidele tegevustoetuse väljamaksmine on seadusega ette nähtud kohustus. Täna saavad erakoolid oma tegevustoe välja nõuda ainult kohtu kaudu. Kõik juhtumid, mis kohtusse on jõudnud, on lõppenud linna kaotusega," lisas fraktsiooni liige Riina Solman. Ta lisas, et eiratakse kehtivat seadust, ja süvendatakse riigi ja pealinna vastandumist.

"Eelmise aasta lõpul maksti väikestele erakoolidele siiski kolmandik tegevustoetusest välja. Ülejäänu kohta öeldi, et raha ei ole. Seega on linn osaliselt juba kohtuotsust tunnistanud ja täitnud. Jääb mulje, et küsimus sõltub linnapea Savisaare suvast, tema näpuliigutusest. Linnapea otsustab ise, millised seadused talle meeldivad ja mida täidab. Tõsi küll, neidki ainult nii palju, kui heaks arvab. Äärmiselt halb eeskuju linnakodanikele – mis oleks linnakodanikud hakkaksid samamoodi ülbitsema?" arutles Solman.

Solmani sõnul ei ole õige väide, et riik ei anna seaduse täitmiseks raha. "Iga linnakodanik maksab 11,6% oma brutotulust linnale, see raha seaduse täitmiseks on kogu aeg olemas olnud. Maksuraha käib koos inimesega, mitte institutsiooniga. Põhiseaduse järgi on lapsevanemal õigus valida oma lapsele kool ja kuna ta maksab makse, siis tema raha käib tema lapsega koos, tema sooviga koos. See ei ole Savisaare, Kõlvarti, ega ka riigi raha, vaid maksumaksja raha. Linn ei tohi vanemate maksuraha omatahtsi kasutada, vaid nii nagu vanemad on soovinud," rääkis ta.