“Emapension väärtustab ema tööd lapse kasvatamisel,” tõdes erakonna esimees Mart Laar pressikonverentsil, kus tutvustati IRL-i rahvaküsitluse tulemusi.

See annaks iga lapse pealt pensionilisa ja jõustuks 2012. aastal kõikidele pensionäridele. Laar rõhutas, et ka neile, kes on juba oma lapsed suureks kasvatanud.

Emapension ei tähenda Laari sõnul emapalga kadumist, vaid on samm edasi ja täiendab seda.

Riigikogu esimees Ene Ergma lisas emapenisoni ideed kommenteerides, et ta ei pea seda lastetute inimeste diskrimineerimiseks. “Minul ei ole ka lapsi, aga ma ei pea seda diskrimineerimiseks,” sõnas ta.

IRLi peasekretäri Ken-Marti Vaheri sõnul on emapension seotud laste arvuga ja kõige varasem aeg seda rakendada on 1. jaanuar 2012. “Meil on suures plaanis paigas piirjooned,” rääkis Vaher, kuid ei öelnud, kuidas täpselt idee praktikas toimiks ja kui palju see riigile maksma läheb. “Rahalised arvestused veel käivad,” lausus ta. “Täna on tähtis, et laste kasvatamist väärtustatakse.”

Kavatsuste kohaselt käib emapensioni puhul iga täisaasta pealt staaži arvestus. Pensionilisa makstakse riigieelarvest emadele, kuid on võimalik maksta ka isale või hooldajale, kes last tegelikult kasvatab.