Kahe nädala eest valiti Tallinna linnavolikogus revisjonikomisjoni esimeheks sotsiaaldemokraat Hanno Matto, ehkki opositsioonierakonnad olid väidetavalt varem kokku leppinud, et ühiselt toetatakse siiani sel kohal olnud IRLi saadikut Madis Kübarat.

Lõviosa Matto 54 häälest tuli 40 Keskerakonna fraktsiooni saadikult ja kuuelt fraktsioonitult saadikult.

IRL süüdistas sotse Keskerakonnaga koostöö tegemises, sotsid aga eitasid kokkulepet Keskerakonnaga.

Halduskogud tekitavad tüli

Tüli sai hoogu juurde linnaosade halduskogude juhtide valimisel. Pirita halduskogu esimeheks sai Barbi Pilvre (SDE), aseesimeheks Kaja Laanmäe (KE), mõlemad kaheksa häälega. Tuleb märkida, et sotsidel on Pirita halduskogus kaks kohta, Keskerakonnal kuus ehk kokku täpselt kaheksa. IRLil ja Reformierakonnal on kohti kokku viis ehk tõenäoliselt hääletasid keskerakondlased ja sotsid ühtselt. Ka uus linnaosavanem Tõnis Mölder sai kaheksa poolthäält.

Veel valusam hoop tabas IRLi Kesklinnas, kus nende linnapeakandidaat Eerik-Niiles Kross ei saanud halduskogu esimeheks, vaid pidi leppima aseesimehe kohaga, esimeheks valiti sotsiaaldemokraat Maimu Berg.

Esimehe valimisel sai Berg 11 ja Kross 9 häält. Kesklinna halduskogus on IRLil 8, SDE-l 5, Keskerakonnal 7 ja Reformierakonnal 1 liige. Aseesimehe valimisel oli Krossi konkurendiks Natalja Malleus (KE), aga Kross sai 11 ja Malleus 9 häält. Antud häälte jaotus ei võimalda väga selgeid koalitsioone näidata. Bergi valimisel jäi tal oma erakonnast või Keskerakonnast üks poolthääl saamata. Malleus omakorda sai aseesimehe valimisel lisaks Keskerakonna häältele vaid kaks lisahäält.

Eile valiti Kristiine halduskogu esimeheks keskerakondlane Vladimir Velman ja aseesimeheks sotsiaaldemokraat Maris Sild. Velman sai 11 häält ehk ühe vähem, kui võimalik Keskerakonna ja SDE koalitsioon, Sild aga 13 häält ehk teda pidi toetama ka keegi IRList (Reformierakonnal Kristiine halduskogus esindust pole).

Kesklinna halduskogusse kuuluv Sven Sester kirjutas pärast halduskogu juhtide valimist Facebookis, et sotsid võiksid koostöö Keskerakonnaga üles tunnistada. "Mõni sots vaatas terve halduskogu koosoleku nukralt enda ette ja hääletas Keski taktikepi järgi. Ärge häbenege seltsimehed! Kui olete teinud otsused, sõlminud kokkulepped Keskerakonnaga, siis tõstke ikka pea püsti ja särage!"

Sotsid müüvad end odavalt?

Madis Kübar oli sotside suhtes veel kriitilisem. "Tegemist on pisikese ja odava tehinguga, mille järgi tundub, et nad on umbes 1000 euro eest kuus (volikogu ja halduskogude tasud) müünud maha opositsiooni ühtsuse. Keskerakonnal oli vaja saada maksimaalselt halduskogu esimehe kohti, et neid saaks enne europarlamendi ja riigikogu valimisi linnameedias võimalikult palju presenteerida. Millekski enamaks neil sotse vaja ei ole," leidis Kübar.

Tema asemel linnavolikogu revisjonikomisjoni esimeheks saanud Hanno Matto omakorda kinnitas, et kokkulepet Keskerakonnaga pole olnud. Küll aga otsustas SDE esitada revisjonikomisjoni esimehe kohale oma kandidaadi, sest nad polnud rahul Kübara tegevusega eelmises revisjonikomisjonis. Matto sõnul jättis Kübar sisulise audititegevuse hooletusse ja keskendus enda avalikkuses esitlemisele.

Mattol oli aga seletus sellele, kuidas sai tema Keskerakonna toel revisjonikomisjoni esimeheks ka ilma vastava kokkuleppeta. Nimelt oli tema sõnul arvata, et kui valida on IRLi ja SDE kandidaadi vahel, lähevad Keskerakonna hääled sotsiaaldemokraadi taha. Seega tuli vaid oma kandidaat esitada ja loota, et Keskerakond hääletab just sotsiaaldemokraadi poolt.