"Jutt käib kõikidest Eesti kodanikest sõltumata sellest, mis mundris nad võitlesid," kinnitas Delfile IRLi riigikogu liige Trivimi Velliste, kes on üks eelnõu peamine algataja.

Eelnõu aluseks on toonase riigipea kohusetäitja professor Jüri Uluotsa raadios tehtud üleskutse Eesti kodanikele. "Uluots oli meie viimase põhiseaduse järgi riigipea kohusetäitja, kuna riigipea oli küüditatud. Oli iseenesest mõistetavalt selge, et Eesti põhiseadust ei olnud keegi tühistanud. Ega see, et mõned riigid sõjaliselt okupeerivad, ei tähenda veel, et põhiseadus tühistatud on. Eesti kodanikele oli põhiseadus kehtiv ja riigipea üleskutse oli sisuliselt käsk," selgitas Velliste.

Ka ei näe ise laupäeval 20. diviisi mälestusüritusel osalev riigikogu liige antud ettepanekus alust Eesti-vastastele propagandarünnakutele. "Moskva teeb oma propagandat niikuinii, ükskõik mida me ka ei teeks," tõdes ta.

Velliste sõnul oli ka Saksamaa Eesti vaenlane, kuid Venemaa oli suurem vaenlane. "Sel korral võtsid Eesti sõjamehed vastu relvad vaenlaselt number kaks, et peatada vaenlane number üks. Ei ole mingit kahtlust, et ka suur Saksamaa oli Eesti vaenlane, sest ta okupeeris Eestit, aga sõjaolukorras tuleb kasutada taktikalisi manöövreid ja Eesti oma väiksuse tõttu ei saanud korraga sõdida sakslaste ja venelastega. Oleks võinud pöörata torud ka sakslaste poole, aga millega see oleks lõppenud? Oli selge, et võtta Saksa relvad ja võtta ka sakslaste mundrid, mida nad olid nõus andma. See, et Kremli propaganda seda kasutab, teame niikuinii. Ainult nemad ajavad meelega segamine Waffen-SSi ja lihtsalt SSi."

Kaitseministeeriumi pressiesindaja kinnitusel osalevad ministeeriumist ja selle allasutustest Sinimägede meenutusüritusel ainult kaplanid, kes asetavad pärjad Teises maailmasõjas mõlemal poolel langenute mälestuseks.