"Vaatamata headele kavatsustele on see eelnõu purjetamine vales suunas, sest eelnõu kohaselt hakkaks riigi äriühingute nõukogu liikmeid heaks kiitma mõni Riigikogu komisjon. See aga hoopis suurendab riigi äriühingute juhtimise politiseeritust," rääkis Iva Delfile.

Iva sõnul tuleks riigi äriühinguid juhida sarnaselt erasektori parimatele ettevõtetele. "Esimese sammuna võiks kokku leppida selles, et riigikogu liikmeid ei nimetata riigi äriühingute nõukogudesse. IRL on sellist praktikat juba pikka aega järginud ning meie riigikogu liikmed ei kuulu riigi äriühingute nõukogudesse".

"Jah, erinevates aruteludes on tõepoolest välja pakutud, et sellisel moel on võimalik legaliseerida riigikogu liikmete kuulumine riigiettevõtete nõukogudesse. IRL selge seisukoht on olnud, et riigikogu liikmed ei peaks kuuluma riigiettevõte nõukogudesse," lisas Iva.

Eelmine õiguskantsler Allar Jõks tegi juba 2008. aastal parlamendile ettepaneku lisada riigikogu liikme staatuse seadusesse säte, mis keelab nõukogudesse kuulumise. Viimastel kuudel on eelnõu taas riigikogus kõne all olnud, sest on plaanis luua komisjon, mis hakkab riigiettevõtete nõukogudesse liikmeid määrama.