IRL keskendub Euroopa Parlamendi valimistel korruptsiooni teadvustamisele ning selle vastasele võitlusele. Nii Ukraina kriisi juured, Venemaa agressioon Krimmis kui ka Lääne ebapiisava reaktsiooni taga on Putini korruptsioon. Korruptsioon on Putini Venemaa suurim ekspordiartikkel. Putini korruptsioon on aasta-aastalt üha enam tunginud Lääne väärtusruumi, sidudes väga mõjukad ringkonnad, ettevõtted ning poliitikud Vene korruptiivse süsteemi ja rahaga. Selle levik on tõsine julgeolekurisk kogu Euroopale,“ ütles Samost IRLi teatel.

Samost lisas, et Euroopa Komisjoni analüüsi kohaselt jääb Euroopa Liidu majandusel maksutulude kaotuse, varimajanduse ning korruptsiooni tagajärjel langenud konkurentsivõime ja majanduskasvu tõttu saamata 120 miljardit eurot aastas. „Putini korruptiivse mõju vähendamine aitab tõsta Euroopa ja Eesti elatustaset,“ rääkis Samost.

Euroopa parlamenti kandideeriva Eerik-Niiles Krossi sõnul on Putini korruptsioon otsene oht Eesti julgeolekule, majandusele ja inimeste toimetulekule. „Korruptsioon Edgar Savisaare juhitud Tallinnas on näide sellest, kuhu suunas võib areneda Euroopa, kui Putini koostööpartnerid saaksid võimule Euroopas,“ ütles Kross.

„Putini režiimi ohjeldamise eelduseks on Euroopa Liidu ühtsus. Moskva üks eesmärke on Euroopat killustada, hoida meid sõltuvuses Vene gaasist ja naftast ning korruptiivsete tehingute ja nn erisuhete kaudu saavutada poliitiline kontroll Euroopa Liidu otsuste üle. Sellele tuleb selgesõnaliselt ja julgelt vastu astuda. Seda kavatseme Europarlamendis teha,“ lisas Kross.

IRLi nimekirjas kandideerivad Euroopa Parlamenti Tunne Kelam, Ene Ergma, Marko Mihkelson, Anvar Samost, Eerik Kross, Yoko Alender, Mihhail Lotman, Liisa Pakosta, Tõnis Palts, Tarmo Kruusimägi, Linda Eichler, Mart Nutt.