"Kindlasti peavad kõik liikmesriigid solidaarselt tegelema Vahemere humanitaarkatastroofi leevendamisega ja inimkaubanduse piiramisega. Rida initsiatiive on aprilli ülemkogul välja pakutud ja neid tuleb rakendada," kommenteeris Reinsalu Delfile.

IRLi esimees leidis ka seda, et probleemi praegune lahendusvariant ei tööta.

"Solidaarsus ei saa olla sellisel moel välja pakutuna kohustuslik. See ettepanek ei lahenda ka sisulist probleemi. Keskne on tegeleda selle probleemiga tekkimise kohas. See ettepanek looks jõustumisel väga suure mõjuga pretsedendi. Eesti seisukoht on seni toetanud vabatahtlikku mudelit ja ma ei pea mõistlikuks sellest seisukohast taganeda."

Erakonna üleüldisest immigratsioonipoliitikast rääkides rõhutas IRLi volikogu esimees ja riigikogu liige Helir-Valdor Seeder, et taoliste probleemidega tuleb ettevaatlik olla.

"IRL suhtub immigratsiooni väga ettevaatlikult. Meil on olnud ju aastakümnete jooksul probleeme venekeelse kogukonna Eesti ühiskonda integreerimisega. Me suhtume väga suure ettevaatlikusega sellesse, kui Euroopas hakatakse kvootide alusel jaotama sisserändajaid."

Seeder leidis, et Euroopa Liit peab tegelema immigratsiooniprobleemiga ühtse tervikuna ning rõhutas ka seda, et see pole ainult Euroopa probleem, vaid kogu maailma probleem, millega tuleb ühiselt tegeleda.

"Me oleme ääretult ettevaatlikud ja me oleme alati olnud seda meelt, et see kvoot, mida Eesti vastu võtab ja mis ka praegu kehtib, peab olema väga range ja läbimõeldud. Me ei ole võimelised integreerima suurt arvu inimesi Eesti ühiskonda kõigi oma keele, sotsiaalsete ja muude probleemidega," sõnas Seeder.

IRLi ametlik seisukoht põgenike kvootide suhtes on veel arutlusel.