Viimane aasta on IRLile raske olnud: reitingutes ollakse pidevalt viimasel kohal ja lisaks langeti kevadel opositsiooni. Viimases süüdistatakse küll ainiti Reformierakonda, kes otsustas vahetada peaministrit ja koalitsioonipartnerit. Selle valgus tundub loogiline, et jõuliseks riigikogu valimiskampaaniaks oleks hädasti vaja uut nägu. Või tuuakse taas etteotsa keegi vanem tegija, näiteks Juhan Parts?

Tuntumad erakonna liikmed spekuleerida ei soovinud. Endine haridusminister Jaak Aaviksoo nentis, et energilised arutelud käivad praegu kindlasti ja just erakonna programmiliste seisukohtade osas.

Aaviksoo ütles, et Reinsalu on andnud erakonnale teistsuguse, avatuma näo, sellal kui näiteks Mart Laar kippus ennast kordama. Kuid häid inimesi erakonna ette on tema arvates teisigi: "Meil on igasugu hulk häid inimesi, endine peaminister Parts ja... ma arvan, et neid valikuid on," kommenteeris ta.

Aga Aaviksoo ise? "Mina olen juba teise põlvkonna mees, tuleb nooremaid vaadata!" leidis ta ja lisas, et erakonnal oleks kindlasti vaja käiguvahetust ja selgemat arusaadavamat nägu ja visiooni.

Suurest poliitikast lahkuv endine riigikogu spiiker Ene Ergma ütles aga, et igasugu kuulujutte ta ei kommenteeriks. "Täitsa normaalselt on ta tööd teinud," hindas Ergma oma koduerakonna juhti Reinsalu. Ergma rõhutas, et opositsiooni langemine ei ole siiski nii õudne, kui kõik räägivad. "Paljud erakonnad on olnud opositsioonis. Keskerakond on juba aastaid ja nad ei ole ära lõppenud, sotsid on olnud, me pole aastatki olnud. Ei tasu sellepärast kohe hakata tegema muutusi," arvas ta.

Seeder: see on kõlakas

"Esimest korda kuulen sellisest asjast, pole kuulnud erakonna sees sellist arutelu," ütles erakonna volikogu esimees Helir-Valdor Seeder.

Ta märkis, et ei näe mingit põhjust, miks peaks praegu erakonna esimeest vahetama, seda enam, et Reinsalu valiti tagasi alles veebruaris toimunud suurkogul (kus ta oligi ainus kandidaat sellele kohale - toim).

"Ju see on pigem kõlakas, mis välja mõeldud meedias, et oleks hapukurgihooajal mingi teema, või konkurentide poolt lastud liikvele mingi kõlakas," kommenteeris Seeder.

Reinsalu töö kohta arvas ta, et esimees on hästi hakkama saanud - "paremini kui mõne teise parlamendierakonna esimees," leidis Seeder.

Sama arvas ka IRLi fraktsiooni liige Liisa Pakosta, kes kinnitas, et erakonnal on esimees kenasti olemas, ta valiti üksmeelselt viimasel suurkogul ja ta veab ettevalmistustöid riigikogu valimisteks täiskäigul edasi.

Erakonna esimeest Urmas Reinsalut Delfil seni tabada õnnestunud ei ole.

IRL hakkab oma riigikogu valimiste programmi ametlikult arutama 4. augustil toimuvatel suvepäevadel Lauluväljaku Klaassaalis.